Tudomány

Nyugodtan adhatsz puszit egy HIV-pozitívnak

Ha hirtelen mondanom kellene egy embert, akin a legkevésbé lepődnék meg, ha titokban HIV-pozitív lenne, Charlie Sheent mondanám. Nem nagyon lőnék mellé. Ahhoz, hogy megtudjuk, a színész beteg, egy rakás újságírói munka kellett, és csak egy részletes cikk megjelenésének fenyegetésére volt hajlandó beszélni róla.

Ami nem meglepő. A HIV-fertőzés még mindig iszonyatos bélyeg, pedig az elkapásához alapvetően nincs hozzá szükség annyira rocksztáros életmódra, mint amilyet Sheen visz egy ideje. Persze, azért segít benne, sőt!

Kezdjük az elején, mert hiába pusztít évtizedek óta, még mindig kevesen ismerik valójában a betegséget. A HIV és az AIDS nem ugyanaz a betegség. A HIV a vírus, amitől az AIDS kialakul.

HIV/AIDS

A HIV az emberi immunhiány-előidéző vírus angol nevének rövidítése. Egy vírus, ami az emberi test sejtszintű védekezéséért felelős T-lomfocitákat támadja. Illetve először ráveszi őket, hogy sokszorosítsák a vírust, majd egyszerűen elpusztítja őket. Ez elég nagy baj, mert a T-limfociták dolga lenne, hogy a betegségek ellen védje az emberi testet.

Kezelés nélkül átlagosan nyolc év kell ahhoz, hogy a HIV-vírus miatt kialakuljon az emberi testben az AIDS. A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (az AIDS szintén az angol név rövidítése) akkor következik be, amikor már nincs elég T-limfocita a szervezetben, hogy megvédje azt a betegségektől. A legyengült ember tehát nem a HIV-vírusba hal bele, hanem abba, hogy a szervezete már a legegyszerűbb betegségektől sem tudja megvédeni.

Egy csomó más vírushoz hasonlóan a HIV is állatokról terjedt emberekre. Egészen konkrétan egy csimpánzról. Az emberekben viszont már vérrel, testnedvekkel és szaporodással is terjed. Ezek pedig valószínűleg szép számban voltak jelent Charlie Sheen életében.

Nem csak a melegek

Elég sokáig nem is kezelték betegségként, a nyolcvanas években viszont futótűzként kezdett el terjedni a New York-i meleg közösségben. Ezután tűnt fel, hogy amúgy a világon egy csomó helyen mutatnak hasonló tüneteket emberek. És nem, nem csak a melegek között terjedhet. Persze sajátos történelmi tulajdonságok miatt ők és a kábítószerfüggők sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint mások.

A betegséget egészen jól lehet már kezelni. Ha a HIV-fertőzött időben elkezdi megkapni a gyógyszerkoktélokat, akkor szinte teljesen normális életet élhet, egészen öreg koráig. Egyébként a normális emberi kontaktus teljesen veszélytelen egy HIV-fertőzöttel. Kezet fogni, együtt enni, puszit adni simán lehet. A közös fogkefe mondjuk, a vérzések miatt nem ajánlott, de eddig talán még párok is ritkán jutnak el.

Persze a gyógyulásnak tényleg feltétele, hogy legyen pénz gyógykezelésre. Vagy, hogy egyáltalán diagnosztizálják a betegséget.

Nálunk elég rossz a helyzet

Magyarországon ebből a szempontból különösen rossz a helyzet. Egy tavalyi jelentés szerint a magyar HIV-fertőzöttek háromnegyede nem tudja, hogy beteg. Ez az arány Nyugat-Európában csak a betegek egynegyede. És ez nemcsak a már megbetegedettekre veszélyes, hanem mindenki másra is, hiszen nem tudhatod, hogy fertőző vírust terjesztesz.

Szerencsére nálunk elég kevés fertőzött van. A regisztráltak száma 2014-ben 2845 fő volt. De ez is pont elég arra, hogy ha pillanatokra nem figyelünk, robbanjon a vírus.

Coming out

De térjünk egy kicsit vissza Charlie Sheenre. A színész kényszerű coming outja kicsit megint segíthet előtérbe hozni a betegséget. Mert az AIDS egyébként már nagyon nem népszerű téma. Kelet-Európában például jellemzően azért, mert a melegekkel azonosítják. A kilencvenes évek végén volt egy nagyobb felfutása az AIDS-eseket segítő szervezeteknek, de ennek mostanra vége.

Volt azért pár Sheennél is látványosabb előjövetel. A legdurvább talán Greg Louganis volt. A híres műugró a 88-as szöuli olimpián verte be a fejét ugrás közben. A medencébe a véréből is került, ennek ellenére nem jelentette be hivatalosan, hogy HIV-pozitív, hanem tovább folytatta a versenyt. Később, miután kiderült a betegsége, rengetegen kritizálták ezért. Ahogy akkoriban szokás volt, minden szponzora otthagyta – kivéve a Speedot – pedig egyébként semmilyen veszélyt nem okozott a vére a vízben. Eleve többezer liter víz higította, ráadásul a klór meg is öli a vírust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik