Nagyvilág

Franciaországban most már adhatnak vért a meleg férfiak, vagyis majdnem

Az ország egészségügyi főigazgatója szerint a rendszeres véradók körében nem növeli a kockázatot a homoszexualitás. Ennek ellenére továbbra is érvényben maradnak korlátozások.

Franciaországban szerdán bejelentették, hogy feloldanak egy emberi jogi szervezetek által sokat bírált jogszabályt, mely alapján a meleg férfiak nem adhatnak vért – tudósít az AFP hírügynökség. Az egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott ezzel kapcsolatban, hogy a véradás a nagylelkűség és társadalmi felelősségvállalás megnyilvánulása, melynek nem lehet akadálya a donor szexuális irányultsága.

A tilalmat még 1983-ban vezették be az AIDS veszélyére hivatkozva. Francois Hollande köztársasági elnök kampányában is előkerült az ígéret, hogy megszüntetik a szabályozást.

Nincs vége a megbélyegzésnek

Ugyanakkor továbbra is meglehetősen furcsa kitételek maradtak érvényben: csak azok a homoszexuális férfiak adhatnak vért, akik az előző 12 hónapban nem létesítettek szexuális viszonyt, vérplazmát pedig azok, akiknek az elmúlt 4 hónapban nem volt nemi kapcsolatuk, vagy monogám párkapcsolatban élnek. Az egészségügyi miniszter ugyanakkor jelezte: 2017-ben ezeket a korlátozásokat is feloldhatják, ha a mostani intézkedésekről bebizonyosodik, hogy nem jelentenek megnövekedett kockázatot.

Az SOS Homophobie melegjogi szervezet közölte: az új szabályozás továbbra is diszkriminatív, mert a heteroszexuális férfiaktól, valamint a nőktől nem követel meg szexuális önmegtartóztatást. „Ez egyáltalán nem jelenti a meleg és biszexuális férfiak megbélyegzésének végét” – írták.

Franciaországban egyébként roppant kényes kérdésről van szó amiatt, mert az 1980-as években százak haltak meg, miután az országos vérellátó központ HIV-vírussal fertőzött vért küldött szét. Ráadásul a vér egy részéből más országokba is juttattak, ahol szintén fertőzést és haláleseteket okozott a hanyagság. A vérellátó központ vezetőjét és több munkatársát bebörtönözték, vagy pénzbüntetésre ítélték.

Három napi vérrel több

Benoit Vallet francia egészségügyi főigazgató hangsúlyozta: a rendszeres véradók körébe bekerült homoszexuális férfiak semmivel nem jelentenek nagyobb kockázatot másoknál. A vérmintáknál 1985 óta kötelezően elvégzik a HIV-tesztet, évente egy tucatnyian akadnak fenn ezen a szűrőn, ami azt jelenti, hogy minden három és félmilliomodik véradásnál derül ki a fertőzés. Utoljára 13 éve történt olyan eset, hogy valaki vérátömlesztés következtében fertőzödött meg HIV-vírussal.

Vallet szerint a teljes tiltás feloldásának következtében 21 ezerrel többen adhatnak vért, ami három napi vérkészletet jelent.

Áprilisban az Európai Unió bírósága arról határozott, hogy a tagállamok kitilthatják a homoszexuális embereket a véradásból, ha bizonyítani tudják, hogy nincs más hatékony mód a HIV-fertőzések kockázatának csökkentésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik