Tudomány

Így tehetjük lakhatóvá a Marsot

Egy nemrég napvilágot látott videó szerint három egyszerű lépésben az emberi élet fenntartására alkalmassá tehetnénk a vörös bolygót.

Az emberiség régóta álmodik arról, hogy találjon egy bolygót, amelyen megvethetné a lábát. Sajnos a zord körülmények – mint amilyen a pusztító napszél vagy az atmoszféra hiánya – miatt, a Mars nem a legmegfelelőbb jelölt kolonizációs törekvéseink számára.

Ennek ellenére vannak, akik szerint a kellő technológia és erőforrások birtokában lakhatóvá tehetnénk a vörös bolygót. Köztük a Futurism nevű Vimeo-felhasználó videója is, aki egy frappáns kis videóban foglalta össze, mit kellene tennünk, ha terraformálni akarnánk a szomszédos planétát.

1. lépés: Szükségünk lesz légkörre

Egyesek szerint, ha termonukleáris bombákat robbantunk fel a Mars pólusai felett, felszabadíthatjuk a bennük található fagyott szén-dioxidot, ami így csapdába ejtve a napfényt, segíthetne felmelegíteni a bolygót. A melegedés hatására tovább olvadnának a sarki jégsapkák, minek következtében további széndioxid jutna a légkörbe.

2. lépés: Oxigén is kell

Futurism szerint ez mondjuk könnyen megoldható: elegendő pár a DARPA fejlesztői által nevelgetett, az extrém körülmények között is életben maradni képes génmódosított élőlényt elszórni a marsi porban, és máris beindul az oxigéntermelés.

3. lépés: És persze víz és meleg is

A kutatók szerint, ha képesek lennénk módosítani az üstökösök és aszteroidák pályáját, egyszerűen belevezethetnénk őket a Marsba. Így két legyet üthetnénk egy csapásra: egyrészt az ütközések következtében hő keletkezne – másrészt a kóbor égitestek által szállított víz is biztonságban landolhatna a bolygón.

Futurist szerint széndioxid-termelő berendezésekkel tovább építhetnénk az atmoszférát, a nap hőjét pedig hatalmas, Mars-körüli pályán keringő tükrökkel a jeges sarkok felé irányíthatnánk a napfényt, felszabadítva a hatalmas jégrétegekben tárolt vizet. Hipp-hopp, meg is született a második Föld!

Legalábbis elméletben, mert ezeknek a nagyívű terveknek a kivitelezése azért nem olyan egyszerű feladat, ahogy a videó bemutatja. Bíztató viszont, hogy a Mars terraformálásának gondolatával olyan kiváló koponyák is komolyan foglalkoznak, mint Elon Musk, a Tesla és a SpaceX alapítója vagy a világszerte ismert genetikus, Craig Venter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik