Golden background. Macro
Tudomány

25 tonna aranyat keresnek Calabriában

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 10. 18. 13:46

Újraindult a kutatás a vizigótok egykori királyának temetkezési helye után, amely a legenda szerint megőrizte az ókori Róma kincseit.

Mario Occhialuto, a calabriai Cosenza polgármestere és az azonos nevű megye elnöke jelentette be, hogy finanszírozást találtak Alarik sírjának keresésére. Meggyőződése, hogy a vizigótok királyát a Cosenza közelében levő Busento folyó medrében temették el, de a folyó átkutatása egyelőre nem kezdődött el.

Az ókori történetírók beszámolói szerint Alarik 410 augusztusában három napon át fosztogatta csapataival Róma városát. Kirabolták a templomokat és a római császárok sírjait is, a feljegyzések szerint több tucat lovaskocsinyi aranyat, ezüstöt és más kincseket vittek el. Későbbi számítások szerint 25 tonna aranyról és ennél is több ezüstről lehetett szó.

Alarik a városból déli irányba vezette csapatait, és Cosenza városánál hirtelen halállal, negyvenéves korában elhunyt. A legenda szerint a városhoz közeli Busento folyó medrében temették el lovaival és az általa Rómában szerzett kincsekkel: ehhez a folyó vizét elterelték, a sírhelyet pedig rabszolgák ásták, akiket ezután a helyszínen legyilkoltak.

Alarik temetése (Heinrich Leutemann)

Alarik kincsekkel teli sírja után régóta kutatnak, mindeddig eredménytelenül. Cosenza egyik korábbi polgármestere 1747-ben költséges ásatásokat indított ezer emberrel. Amatőr régészek 2001-ben a Busento közelében két barlangot fedeztek fel vizigót oltárral. Más történeti források szerint azonban a vizigótok által Rómában szerzett kincseket nem temették el Alarikkal. Az aranyat és ezüstöt Alarik sógora és utóda, Ataulf tartotta meg, és ezt adta nászajándékként feleségének, a Rómából elhurcolt Galla Placidia császárnőnek, aki túszból a vizigótok királynője lett.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MANCHESTER, ENGLAND - MAY 23:  A Police officer stands guard near the Manchester Arena on May 23, 2017 in Manchester, England.  At least 22 people were killed in a suicide bombing at an Ariana Grande concert at Manchester Arena which was packed with children. It is the worst terrorist incident on British soil since the London bombings of 2005.  (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.