Generated by  IJG JPEG Library
Tudomány

Lenyomhatjuk a klímaváltozást?

24.hu
24.hu

2015. 10. 12. 12:27

Egy kanadai startup rájött, hogyan lehet kivonni a szén-dioxidot a levegőből. A Bill Gates által is támogatott cég a vancouveri Squamishben építette fel első pilotüzemét, amelyben előbb apró golyócskákká alakítják az üvegházhatású gázt, majd némi hidrogén hozzáadásával környezetbarát üzemanyagot készítenek belőle. A cég vezetői azt remélik, hogy az általuk kifejlesztett technológia hozzájárulhat a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez. Az AFP híre szerint a kilencmillió dollárból felhúzott üzem június óta tíz tonna szén-dioxidot vont ki a levegőből.
Egy kanadai startup rájött, hogyan lehet kivonni a szén-dioxidot a levegőből. Környezetbarát üzemanyagot gyártanak belőle.
Korábban a témában:

A Quartz vasárnap írta meg, hogy egy kanadai startup rájött, hogyan lehet kivonni a szén-dioxidot a levegőből. A Bill Gates által is támogatott cég a vancouveri Squamishben építette fel első pilotüzemét, amelyben előbb apró golyócskákká alakítják az üvegházhatású gázt, majd némi hidrogén hozzáadásával környezetbarát üzemanyagot készítenek belőle.

Az ünnepélyes megnyitót október 9-én tartották. Az átadón a bennszülött Squamish törzs tagjai is részt vettek, akik egy ősi szertartás keretében megáldották a létesítményt. A cég vezetői azt remélik, hogy az általuk kifejlesztett technológia hozzájárulhat a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez. Az AFP híre szerint a kilencmillió dollárból felhúzott üzem június óta tíz tonna szén-dioxidot vont ki a levegőből.

„Nem mi voltunk az elsők, akiknek eszébe jutott ez a megoldás – mondta a Canadian Press hírügynökségnek nyilatkozva Adrian Corless vezérigazgató. – Egyszerűen nekünk volt először lehetőségünk arra, hogy a megfelelő technológiai birtokában kivonjuk a szén-dioxidot a légkörből, és felépítsünk egy üzemanyag-szintetizáló üzemet.”

A Carbon Engeneering nevű céget 2009-ben alapította David Keith, a Harvardi Egyetem klímakutatója. A vállalat célja, hogy 2017-ig felépítsen egy újabb, jóval nagyobb kapacitású üzemet, egy évvel később pedig már el is kezdenék árusítani saját gyártású szintetikus üzemanyagaikat.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.