Tudomány

899: Kiütéses győzelemmel mutatkoztunk be Európának

A Brenta folyó mellett vívott csatában a magyarok olyan győzelmet arattak az itáliai király felett, ami azonnal felrajzolta új államukat a nyugati térképekre.

A magyar őstörténetről elenyészően kevés írott forrással rendelkezünk. Ami fennmaradt, annak mindegyikében ott az igazság magva, ám szórul-szóra egyik beszámolót sem szabad valósként kezelni. A Kárpát-medencébe való beköltözést például Bíborbanszületett Konstantin szerint a besenyőktől elszenvedett óriási vereség tette szükségessé.

Menekülés a besenyők elől?

Miközben a harcosok bizánci szövetségben ütötték a bolgárokat, besenyők támadtak a magyarok hátországára, az otthon maradott nőket, gyerekeket, öregeket legyilkolták, a jószágot elhajtották.

A hazatérő lovasok összeszedték, amit még a romokból tudtak, és a Kárpát-medencébe menekültek a besenyő nyomás elől.

Ennek szellemében lehet értelmezni a Képes Krónika egy részletét, és ezt írja le a kortárs Regino trieri apát is: „… saját szállásaikból kiűzték a szomszédos népek, akiket besenyőknek hívnak, mivel számban és vitézségben felülmúlták őket… Elmenekülvén tehát ezek erőszakossága elől, búcsút mondtak hazájuknak, s elindultak, hogy olyan vidéket és helyet keressenek, ahol lakhatnak és megtelepedhetnek”.

Mi pedig ezt tanultuk az iskolában annak ellenére, hogy más forrás nem említ megsemmisítő besenyő támadást, és a későbbi események sem utalnak menekülésre. Sőt, a modern régészet kimutatta, hogy teljes családok, nők és férfiak nagyjából azonos arányban érkeztek az új hazába.

Kétséges…

Érdekes az is, hogy ha a magyarságot tényleg tönkreverték, a vezetők miért épp az ellenség orra előtt, az északkeleti országrészben, a Felső-Tisza vidékén telepedtek le? Ugyancsak fura, hogy egy – ezek szerint 895-ben elszenvedett – katasztrofális vereség után néhány évvel ezek az emberek nem a sebeiket nyalogatták, nem az újrakezdésen, a védelmen dolgoztak, hanem elverték Európa egyik legnagyobb hatalmú uralkodóját.

Egyáltalán nem biztos tehát, hogy elődeink megrendítő vereséget szenvedtek a besenyőktől, sőt maga a támadás ténye is kérdéses. Legalábbis hogy pont akkor történt és a honfoglalás lett volna a következménye.

De térjünk vissza a nagy győzelemre, mert évfordulója van.

A Magyarok útján

Berengárról, Itália királyáról van szó, országában 899-ben jelentek meg a magyarok Arnulf keleti frank király megbízásából. Ez volt az első olyan hadjárat, amelyet bizonyíthatóan a Kárpát-medencéből indítottak őseink. A Dráva és a Száva vonalán, a később Magyarok útjának nevezett útvonalon jutottak el Itáliába, az Alpokon átkelve több részre szakadva kezdték meg az északi területek dúlását.

Berengár a források szerint 15-20 ezer fős hadat toborzott a betolakodók ellen, akiknek számarányát a nyugati kútfő ennél jóval szerényebbre teszi. Nem tudjuk, valójában hányan voltak, háromszoros itáliai túlerőről olvasni. A lényeg, hogy a magyarok a Brenta folyóig csalogatták az ellenséget, majd a vízen átkelve szeptember 24-én egy színjátékba kezdtek.

Itáliában hadakozó magyar harcos az aquileai székesegyház falfestményén (Wikipedia)
Itáliában hadakozó magyar harcos az aquileai székesegyház falfestményén (Wikipedia)

Tökéletes csapda

Követet küldtek Berengárhoz, és arra hivatkozva, mennyire kifulladtak az üldözéstől és elcsüggedtek a király hadainak méretén, szabad elvonulást kértek. Cserébe felajánlották, visszaadják foglyaikat, a hadizsákmányt, többé pedig erre a földre nem teszik a lábukat. “De sajnos a keresztények gőgös felfuvalkodottságtól elkapatva a pogányokat fenyegetésekkel halmozták el, mintha máris le lennének győzve” – írja Liudprand, a kortárs történetíró, Cremona püspöke.

Az alkudozások alatt azonban a magyarok elkészítették a kelepcét:  három felől lest állítottak, majd villámgyorsan átúsztatva a folyón rátámadtak Berengár seregére. Sok nyugati vitéz ekkor már pihenésképp a lováról leszállva falatozott:

“A magyarok oly hirtelenséggel döfték le ezeket, hogy egyeseknek az ételt a torkukban szúrták át … Futnak tehát a keresztények, dühöngenek a pogányok, és akik az előbb ajándékokkal sem tudták megkérlelni őket, utóbb nem ismerik a kíméletet a könyörgőkkel szemben”.

Pár óra alatt a fényes sereg megsemmisült, maga a király is csak a szerencsének köszönhette életét. Olyan megsemmisítő vereséget szenvedett, hogy a magyar lovasok ezután akadálytalanul pusztították az északi tartományokat, és csak a következő évben, nem kevés ajándék hatására indultak haza.

Szép teljesítmény egy megvert, szinte kiirtott, menekülésben lévő közösségtől. És említsük meg azt is, hogy 907-ben Pozsonynál Árpádék véghezvitték a lehetetlent: legyőzték a frank király roppant hadát, amely a magyarok megsemmisítésére ékezett Pannóniába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik