Tudomány

Elektromos óriáskamiont tesztel a BMW

e-truck (Array)
e-truck (Array)

A negyven tonnás, 18 kerekű, teljesen elektromos meghajtású gépszörny alkatrészeket fog fuvarozni a cég müncheni telephelyei között.

Új elektromos járművet tesztel a BMW. A negyventonnás, 18 kerekű óriáskamion teljesen elektromos meghajtású, és egy feltöltéssel mintegy száz kilométert tud megtenni. A gyár adatai szerint 3-4 óra alatt teljesen fel lehet tölteni az akkumulátorait; meghajtásához „kizárólag megújuló forrásokból származó elektromosságot” használnak majd.

A Quartz úgy tudja, hogy a kamion alkatrészeket fog szállítani a cég müncheni telephelyei között. Naponta átlagosan hétszer kell majd megtennie 3,2 kilométeres utat; a tesztek szerint egész nap ingázhat majd egy feltöltéssel.

Az Európai Bizottság felmérése szerint az alternatív energiaforrások térnyerésének köszönhetően, ma már a személy- és teherszállítás az egyetlen olyan szektor az EU-ban, amely továbbra is növekvő mennyiségű üvegházgázt termel. Az unió széndioxid-kibocsátásának mintegy egyötödéért a közúti közlekedés, hat százalékáért a tömegközlekedés és az áruszállítás a felelős.

A BMW számításai szerint egy elektromos kamion rendszerbe állításával évi 11,8 tonna széndioxid-kibocsátást spórolhatunk meg. Persze, ezek a járművek egyelőre elég korlátozott hatótávolságúak, ezért nem alkalmasak például országok közötti szállításra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik