Tudomány

Eladta a Nobel-díját a Higgs-bozon keresztapja

lederman (Array)
lederman (Array)

Leon Lederman 762 000 dollárt kapott a díjért, amelyet 1988-ban ítéltek oda neki a müonneutrínó felfedezéséért.

A Science Times riportja szerint egy online aukción 762 000 dollárért kelt el Leon Lederman Nobel-díja. A 92 éves kísérleti fizikus kutatótársaival együtt 1988-ban kapta meg a tudományos világ legnagyobb elismerését a müonneutrínó nevű szubatomi részecske felfedezéséért.

„Megdöbbentem, hogy egyáltalán elkelt – nyilatkozta a csütörtöki árverés után Ellen Lederman,a tudós felesége. – Itthon már jó ideje csak az unokáink játszottak és fényképezkedtek vele. Mrs. Lederman az Associated Pressnek nyilatkozva cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint férje súlyos betegséggel küzd, mint mondta, csak az időskori demencia nehezíti meg az életét. „Nagyon nehéz megküzdenünk vele – mondta Lederman időskori memóriazavaráról. – De legalább boldog. Szereti az otthonunkat, és nagy örömöt okoz a számára, hogy macskák, kutyák és lovak között élhet. Nem keseríti az életét a szorongás, jó látni, hogy mennyire nyugodt.”

Az árverést lebonyolító Nate D. Sanders Auctions adatai szerint Ledermané volt minden idők negyedik legmagasabb áron elárverezett Nobel-díja. Az aukciósház szerint nagyban fokozta az érdeklődést, hogy a fizikuson kívül eddig csak egyetlen díjazott volt, aki még életében túladott a becses aranyérmen.

Ledermant korunk egyik legnagyobb részecskefizikusaként tartják számon. Tudományos munkája mellett számos könyvet is írt, és ő nevezte először „Isteni részecskének” a Higgs-bozont – a titokzatos, a nemrég a CERN gyorsítójában felfedezett részecskét, amelynek létezését a szintén Nobel-díjas Peter Higgs jósolta meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik