Tudomány

Ady: én házasodni, ő a halálba indult

Az Uzsoki-hágó környéki harcokban, 1915-ben elesett egy újságíró. Ady verset írt hozzá, egy másikat pedig neki dedikált. Zubolynak nevezték, hősi halált halt.

A Centrál Kávéház egykor a Nyugat című folyóirat szerkesztőségi gyülekezőhelye volt, a galérián ma emléktáblán olvashatjuk Ady sorait: „Zuboly, nézz bennünket! / Te szabad hajdúságod / S halálos nagypénteked / Él tovább és lüktet / Ereinkben, valónkban / S mikép te mondtad: Jól van.”

Bányai Elemér, Zuboly – ahogy a kávéház törzsközönsége nevezte – újságíró volt, Kolozsváron több lapot szerkesztett, 1904-től Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeum könyvtárának munkatársa volt, majd a Magyar Nemzetnél dolgozott, de több lapban is publikált – derül ki a Politikatörténeti Intézet I. világháborús sajtóanyagokat feldolgozó weboldaláról.

A kisember háborúja

A Politikatörténeti Intézet weboldalt indított elsővh.hu címen, ahol történészek magyarázatával dolgozzák fel az I. világháború frontjainak és hátországnak eseményeit, mindennapjait korabeli sajtóhírek alapján. A Hír24-en is sorozatot kezdtünk a témáról Takács Róbert történész segítségével.

A Jászi Oszkár vezette radikális szabadkőműves páholy tagja volt, Ady Endre talán legigazabb barátja, a költő neki dedikálta Négy-öt magyar összehajol című versét. Nem élt “sokat”, 39 évesen érte a halál 1915-ben a fronton. Mégis jelentős életművet hagyott hátra: Ady szerint „napi parancsra” írt cikkein túl megírta a Pesti Napló és a Pesti Hírlap történetét, szerzője volt a Tolnai Világtörténelmének. Jegyzett egy Lisznyai Kálmán-életrajzot, és örmény származású entellektüelként örmény anekdotákat gyűjtött és adott közre.

Utolsó nagy munkája a Ferenc Ferdinánd meggyilkolásáról közzétett cikksorozat volt. Az otthon maradt, de a bevonultatástól rettegő Ady nemcsak versben, hanem cikkben is búcsúzott: „Majdnem egyszerre indultunk el, én házasodni Pestre, ő az uzsoki halálba, s egyetlen mentő körülményem, hogy április 28-án engem is besorozhatnak katonának.”

Adyt nem sorozták be. Barátja, Zuboly elesett a Kárpátokban 1915. április 2-án. A Magyarország április 15-én számolt be a halálhírről: ” újságíró volt, szegény ember volt, becsülettel dolgozott az igazságért, a kultúráért, a magyarságért és meghalt a hazáért”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik