Tudomány

Inkább a halál, mint ez a kenyér!

Háborúban az ember nem lehet válogatós. A kukoricából készült kenyeret inkább elkészíteni volt nehéz, de a hamut és fakérget is tartalmazó hadikenyérnek már az elfogyasztása is kihívást jelentett.

Hiába volt hazánk az Osztrák-Magyari Monarchia éléskamrája, a nagy háború idején nálunk is jelentkeztek élelmezési nehézségek. Az állam különböző intézkedésekkel, például jegyrendszer vagy hústalan napok bevezetésével igyekezett úrrá lenni a problémán. A mennyiségi korlátozás pedig szükségszerűen együtt járt a minőségi romlással.

Inkább megölnéd magad…

Az ugyanakkora súlyú kenyér egyre kevesebb búzalisztből készült, amelyet mindenféle adalékanyagokkal „dúsítottak” az alacsonyabb presztízsű gabonaféléktől kezdve egészen a falisztig. Sőt, a Magyarország 1915. április 10-ei számában már receptet közöltek, hogyan lehet olcsó és finom hadikenyeret készíteni – derül ki a idézi a Politikatörténeti Intézet korabeli sajtóhíreket feldolgozó weboldaláról.


Fortepan.hu

Mindhiába. Gábor Andortól tudjuk, hogy a Pesti ember kenyere “Fekete kívül is, belül is … Avatag, rohatag, svanyú, keserű … Ragacsos, agyagos, vicikes, vacakos Avatag”. Amikor elhatározza, hogy megeszi, még az is felötlik a költőben, “Nem lenne okosabb, ha mindjárt pisztollyal ölnéd meg magadat?”

Hamu és cellulóz

A kisember háborúja

A Politikatörténeti Intézet weboldalt indított elsővh.hu címen, ahol történészek magyarázatával dolgozzák fel az I. világháború frontjainak és hátországnak eseményeit, mindennapjait korabeli sajtóhírek alapján. A Hír24-en is sorozatot kezdtünk a témáról Takács Róbert történész segítségével.

És a fakéregből készült kenyér sem a fantázia szüleménye. Az 1847-es hosszú és kemény tél egy rendkívül rossz termést hozó nyár után a végsőkig próbára tette az akkori Pest-Buda lakóit. Ekkor próbálták pótolni a hiányzó gabonát hárs-, fűz- és gyertyánfa kérgéből készült „liszttel”, amelyet a búzaliszttel vegyítve sütöttek meg.

Az I világháború során már 1914-ben törvényt hoztak a kevert liszt forgalomba hozataláról. Alternatív megoldásként a kukorica került előtérbe, de a háború előrehaladtával a helyzet egyre romlott. A fronton és a hátországban élők előbb főként rozslisztből készült fekete kenyeret, majd hadikenyeret fogyasztottak. Ez utóbbi már keményítőt, sőt adalékként hamut és cellulózt is tartalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik