Tudomány

Inkább a halál, mint ez a kenyér!

Háborúban az ember nem lehet válogatós. A kukoricából készült kenyeret inkább elkészíteni volt nehéz, de a hamut és fakérget is tartalmazó hadikenyérnek már az elfogyasztása is kihívást jelentett.

Hiába volt hazánk az Osztrák-Magyari Monarchia éléskamrája, a nagy háború idején nálunk is jelentkeztek élelmezési nehézségek. Az állam különböző intézkedésekkel, például jegyrendszer vagy hústalan napok bevezetésével igyekezett úrrá lenni a problémán. A mennyiségi korlátozás pedig szükségszerűen együtt járt a minőségi romlással.

Inkább megölnéd magad…

Az ugyanakkora súlyú kenyér egyre kevesebb búzalisztből készült, amelyet mindenféle adalékanyagokkal „dúsítottak” az alacsonyabb presztízsű gabonaféléktől kezdve egészen a falisztig. Sőt, a Magyarország 1915. április 10-ei számában már receptet közöltek, hogyan lehet olcsó és finom hadikenyeret készíteni – derül ki a idézi a Politikatörténeti Intézet korabeli sajtóhíreket feldolgozó weboldaláról.


Fortepan.hu

Mindhiába. Gábor Andortól tudjuk, hogy a Pesti ember kenyere “Fekete kívül is, belül is … Avatag, rohatag, svanyú, keserű … Ragacsos, agyagos, vicikes, vacakos Avatag”. Amikor elhatározza, hogy megeszi, még az is felötlik a költőben, “Nem lenne okosabb, ha mindjárt pisztollyal ölnéd meg magadat?”

Hamu és cellulóz

A kisember háborúja

A Politikatörténeti Intézet weboldalt indított elsővh.hu címen, ahol történészek magyarázatával dolgozzák fel az I. világháború frontjainak és hátországnak eseményeit, mindennapjait korabeli sajtóhírek alapján. A Hír24-en is sorozatot kezdtünk a témáról Takács Róbert történész segítségével.

És a fakéregből készült kenyér sem a fantázia szüleménye. Az 1847-es hosszú és kemény tél egy rendkívül rossz termést hozó nyár után a végsőkig próbára tette az akkori Pest-Buda lakóit. Ekkor próbálták pótolni a hiányzó gabonát hárs-, fűz- és gyertyánfa kérgéből készült „liszttel”, amelyet a búzaliszttel vegyítve sütöttek meg.

Az I világháború során már 1914-ben törvényt hoztak a kevert liszt forgalomba hozataláról. Alternatív megoldásként a kukorica került előtérbe, de a háború előrehaladtával a helyzet egyre romlott. A fronton és a hátországban élők előbb főként rozslisztből készült fekete kenyeret, majd hadikenyeret fogyasztottak. Ez utóbbi már keményítőt, sőt adalékként hamut és cellulózt is tartalmazott.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.