Tudomány

Ember léphet a Marsra – indul a misszió

NASA-Mars(960x640).jpg (nasa, mars, )
NASA-Mars(960x640).jpg (nasa, mars, )

A küldetés első lépése még messze van a Vörös Bolygón megtett első emberi lépéstől, de a NASA eltökélt.

„A nem túlságosan távoli jövőben, azok az emberek, akik megteszik majd első lépéseket a Mars felszínén, elhagyják majd a földet egy Orion űrkapszula fedélzetén. A borzasztó erejű SLS (Space Launc System) nevű rakétarendszerrel fellőtt felfedezők, a floridai John F Kennedy Űrközpontban kezdik meg majd az utazásukat, mely során magukkal viszik az emberiség szellemét a Vörös Bolygóra” – kezdődik az amerikai űrügynökség (NASA) hétfői közleménye.

A NASA december 4-én, csütrütökön kezdi majd el az Orion első, még ember nélküli tesztjét. A kapszulát úgy tervezték, hogy alkalmas lehessen a Föld és Mars közötti, a jelenlegi technológiával hét hónapos út során otthont biztosítani az első Mars-asztronautáknak. Ez az az űreszköz, amelyik majd másfélmillió ember, közöttük 25 ezer magyar jelentkező nevét szállítja majd a Vörös Bolygóra.

 Kép: nasa.gov 

Az első emberes küldetést a 2020-as évek elejére tervezik az amerikaiak: ekkor egy a Hold körül stabil pályán keringő aszteroidára küldenének embert, majd ha minden jól megy, a 2030-as években indulhatnának el az első emberek a Mars felé.

A terv jelenleg több mint optimista – fejti ki az Index cikke. Egy korábbi kutatás szerint például az ember maximum 68 napig lenne képes életben maradni a Mars felszínén, nem megoldott az élelem, a víz, és az oxigén utánpótlás sem. Márpedig a jelenlegi technológiát alapul véve több mint kétséges, hogy a szomszédos bolygóra utazó emberek vissza tudnának térni a Földre. Az cikk szerint bizakodásra egyedül az ad okot, hogy „másfél évtizede még nem gondolta senki, hogy az ember egyszer majd letesz egy robotot egy gumikacsa formájú üstökösre, és 1954-ben ugyanennyire lehetetlennek tűnt az, hogy az ember 15 év múlva meghódítja a Holdat.”

Olvasói sztorik