Tudomány

Egyszer már leégett az Andrássy úti ház

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2014. 07. 16. 15:18

Az Andrássy út 83-85. szám alatti épület, az egykori vasutas ház 1883-ban épült, az „új Budapest” dísze volt. A tetőszerkezete egyszer már leégett és beomlott.
Korábban a témában:

A historizáló, francia reneszánsz stílusban készült négyszintes, négyudvaros lakóház 1882-1883. között épült Kauser József tervei alapján. A körönd délnyugati sarkát foglalja el, mivel három utca (az Andrássy út, a Felsőerdő sor és a Szív utca) és egy tér határolja, négy homlokzati síkja van. Ennek megfelelően egykor négy bejárata volt, de ma már ezek közül kettőt lezártak.

A legszebb utca

A pesti belvárost a Városligettel összekötő Sugár út építését a kiegyezés utáni első kormányfő, gróf Andrássy Gyula javasolta, hogy tehermentesítsék a zsúfolt, rosszul kövezett Király utcát. A tervezet a Deák tér és az Oktogon közötti szakaszon 3-4 emeletes, az Oktogon és a körönd (akkori nevén Kör tér) között 2-3 emeletes, a körönd és a Városliget között 1-2 emeletes, inkább villaszerű házak építését engedélyezte. Az út 1885-re készült el teljesen és ekkor kapta meg Andrássy Gyula nevét.

A Sugár út mentén lehetőség kínálkozott impozáns paloták építésére, ehhez tőkeerős befektetőkre volt szükség, köztük a Magyar Királyi Állami Vasút Nyugdíjintézetére. A nyugdíjintézet először a körtér észak-nyugati részén építtetett fel Petschacher Gusztáv tervei alapján 1880 és 1882 között egy neoreneszánsz bérházat. Ennek munkálatai idején vásárolták meg a szemközti telkeket is, az oda szánt épület terveinek elkészítésével Kauser Józsefet (1848-1919) bízták meg.

Kigyulladt és beomlott a tető

A házat 1883. november 1-jén adták át, akkoriban lakásoknak és irodáknak is otthont adott. Az 1940-es évektől több átalakítás, lakásleválasztás történt, 1943-ban a padlásteret irodákkal építették be. Az épület az államosítás után is a MÁV tulajdonában maradt egészen 1952-ig, amikor a tanács vette át. Az épületen a második világháborúig a szokásos állagmegóvó munkálatokat végezték, 1929-ben az Andrássy út felé néző tetőszerkezet kigyulladt, majd beomlott. 1958-ban tatarozták, állaga ezután leromlott, az épületet 1990-ben renoválták.

Az Andrássy út világörökségi részén álló palota területének mintegy negyede a felújításért cserébe 2000-ben egy cég tulajdonába került, a munkálatok azonban azóta sem valósultak meg, az épület állaga jelentősen leromlott. Kedd este pedig a tető ismét kigyulladt. A tűzzel órákon keresztül több mint száz tűzoltó harcolt, és bár a lángokat megfékezték, a tetőszerkezet teljesen megsemmisült.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.