Tudomány

Szex a kolostorokban

Hiába fogadtak szűzi életet, hiába volt szép szó, utasítás és büntetés, sok pap, apáca, szerzetes nem bírt a vérével. A paráznaság eredménye számtalan meggyilkolt csecsemő volt...

A középkori szerelemre gondolva a trubadúrok és a tiszta lovagi érzelmek rémlenek fel elsőként. A tiszta, légies szerelem mellett azonban korántsem hiányzott a testiség sem. Ennek egyház és állam által egyaránt támogatott “helyszíne” egyedül a házasság lehetett, minden egyéb súlyos büntetést vont maga után – olvasható a Múlt-kor magazin legrissebb számában.

Meggyilkolt csecsemők

A korszellemet Szent Pál szavai foglalják össze a legjobban: “Aki nem tud uralkodni magán, jobban teszi, ha megházasodik. Hisz jobb megházasodni, mint a pokolban égni”. A házasság viszont a legritkább esetben járt együtt szerelemmel, így aztán szegények, gazdagok, ifjak és idősebbek gyakran választották a bűn útját. Gyakorlatilag mindenki, még a kolostorok öles falai mögé is utat talált magának a paráznaság.


Jean-Jacques Annaud: A rózsa neve (1986)

A normann hódítás után, a XI. században komoly problémát jelentett a szűzi életet fogadott papság eltévelyedése, házasságkötésüket a köznép és az egyházi elöljárók is rossz szemmel nézték. A püspöki gyűléseken született irányelvek szerint aki Istennek ajánlotta magát, nem találkozhatott nővel, érintetlenségét meg kellet őriznie.

Luther apácát szöktetett

Hogy mit eredményezett a korai középkor koedukált szerzetesi élete, és mennyit számított a tiltás a gyakorlatban, arról a kolostori temetőkben nyugvó csecsemők maradványai tanúskodnak. A feltételezések szerint mind a gyóntatók által teherbe ejtett apácák gyermekei voltak, akiket születésük után meggyilkoltak.

Egy wattoni apáca esete jól mutatja az ezer évvel ezelőtti való életet. Négy évesen vonult kolostorba, ám a körülmények dacára konok, ledér lánnyá serdült. Számos büntetést kellett elviselnie, ám miután kiderült, hogy gyermeket vár, szeretőjét megfosztották férfiasságától. Hiába fenyegetett, tiltott az egyház, a papok és szerzetesek, apácák továbbra sem hagytak fel testi élvezetek hajszolásával – írja Tóth Judit.

A botrányok komolyan tépázták az egyház tekintélyét és erősítették a reformpárti mozgalmakat, amelyek már elfordultak a cölibátustól. Maga Luther személyes példával járt elöl, amikor 1532-ben megszöktetett egy nála 17 évvel fiatalabb apácát, és feleségül vette. Döntése helyesnek, szerelmük tartósnak bizonyult, amire hat gyermekük a bizonyíték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik