Tudomány

Propellerek szántják a Szaturnusz gyűrűit

A Cassini legújabb felvételeinek elkészítését az tette lehetővé, hogy az űrszonda megváltoztatta a repülési szögét.

Legutóbb két éve kapta lencsevégre a Cassini a Szaturnusz káprázatos gyűrűit” – hangsúlyozták közleményben a NASA tudósai, akik szerint a Cassini új pályájának köszönhetően az űrszonda részletesebb adatokat gyűjthet a gyűrűk stabilizálásában szerepet játszó úgynevezett terelőholdakról.

Tervezik vizsgálni a gyűrűkben időközönként megjelenő fura, “propellerszerű” képződményeket is. Ezek a struktúrák akkor képződnek, amikor a terelőholdaknál kisebb, ám a gyűrűket alkotó részecskéknél nagyobb “átmeneti” objektumok tisztára “söprik” maguk körül a környezetet. A Szaturnusz-gyűrűk propellerjeit az utóbbi években nem látták, mivel a Cassini pályája nem tette ezt lehetővé.


“Propellerek” (Fotó: NASA/JPL-Caltech/SSI/Cornell)

A pályamódosításnak köszönhetően a Cassini megfigyelheti a Szaturnusz poláris régióit, valamint új szemszögből lesheti meg a bolygó holdjait is. “Új fejezet kezdődik a Cassini felfedezéseinek történetében” – hangsúlyozta Carolyn Porco, a Cassini-küldetés képalkotó csoportjának vezetője.

MIRE JÓ A CASSINI?

A Cassini-Huygens a NASA, az Európai Űrügynökség (ESA) és több európai ország részvételével szervezett űrprogram szondája. 1997. október 15-én indult el Cape Canaveralról, hogy tanulmányozza a Szaturnusz környezetét, illetve eljuttassa leszállóegységét, a Huygenst a Titán-hold felszínére.

Az 5712 kilogrammos űrszonda, amely 366 kilogramm tömegű tudományos műszert és a 320 kilogrammos Huygenst vitte magával, 2004 júniusában jutott a Szaturnusz közelébe. A program tudományos célja a gyűrűk háromdimenziós szerkezetének és dinamikus viselkedésének a vizsgálata, a holdak felszíni összetételének és geológiai múltjának a meghatározása, a magnetoszféra viselkedésének és háromdimenziós szerkezetének a mérése, a Szaturnusz légkörének tanulmányozása.

A tervek szerint a Cassini küldetése 2017 végéig tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik