Tudomány

Egy idegen világ gejzírjeit kóstoltuk meg

A Cassini-űrszonda a Szaturnusz két másik holdja mellett a "vízköpő" Enceladust is megközelítette.

Az 1997-ben – a Szaturnusz és holdjai vizsgálatának céljából – indított Cassini-űrszonda elhaladt a Szaturnusz “vízköpő” holdja, az Enceladus mellett, mindössze 74 kilométerrel a felszín felett. Az űrszonda a mérések mellett lencsevégre kapta a déli póluson, a tigriscsíkoknak nevezett, négy törésből feltörő gejzíreket, amelyek jégen és párán kívül szerves vegyületeket is tartalmaznak. Több jel is utal arra, hogy ezeket a gejzíreket az Enceladus jeges burka alatt rejtőző, folyékony vizű óceán táplálja.


(Forrás: NASA)

Carolyn Porco, a Cassini képalkotó csoportja vezetőjének elmondása szerint az űrszonda többször is átrepült a gejzírek között és “megkóstolta” őket. “A vizsgálatok azt mutatják, hogy a vízen és szerves vegyületeken kívül a jégkristályok sót is tartalmaznak. A sókoncentráció azonos a földi óceánokéival.

A közelmúltban az űrszonda ezen kívül 44 ezer kilométerre haladt el az aprócska Janus-hold mellett, s hasonló távolságra közelítette a Dionét. A tudósok nemrég arra találtak bizonyítékot, hogy a Dionén is vannak “tigriscsíkokra” emlékeztető képződmények, ahogy kriovulkánok, amelyek olvadt kőzetek helyett ammóniával keveredő vizet, vagy metánt “köpködnek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik