Tudomány

Kuka, aki azt hiszi… [Ez a beszéd]

…, hogy Hófehérke kedvenc törpéjének, illetve a szemétgyűjtő konténernek köze van egymáshoz.

A ‘szeméttároló tartály’ és a ’mafla’, ’bamba’ értelemben használt kuka esetében csupán azonos alakú szavakról beszélhetünk.

Csokonai Vitéz Mihály már 1799-ben leírja, hogy „Samuka! Légy kuka!” (Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című darabjában), ekkor pedig még éppen 99 év van hátra az augsburgi Keller und Knappich gépgyár megalapításáig (1898). Nem értik, mi köze a kettőnek egymáshoz?

Akkor olvassák össze a Keller und Knappich Augsburg cégnév kezdőbetűit! A kuka (=’szeméttároló tartály’) ugyanis eredetileg mozaikszó, és egykor azoknak a teherautóknak az oldalára volt felfestve, amelyek az augsburgi gyárban készültek, és amelyek a zárt rendszerű szeméttárolás és -szállítás elterjedésével jelentek meg az utcákon – eleinte természetesen Németországban. Ahhoz, hogy a háztartásokban felhalmozott szemetet gyorsan össze lehessen gyűjteni, speciális és könnyen illeszthető tartályok kellettek, és a teherautók mellett a Keller und Knappich ilyeneket is gyártott, így a “KUKA” annak idején az egész, forradalmi szemétszállítási technikát is jelölhette.

És ezzel meg is van, hogyan került át a név a KUKA feliratú autóról előbb a speciális, teherautóval felemelhető szeméttároló alkalmatosságra, később pedig egyre több mindenre, amibe hulladékot gyűjtünk. (Tudományosan ezt érintkezésen alapuló névátvitelnek hívják.)

A szót egyébként a magyar a cseh nyelvből vette át, hiszen az ötvenes években, amikor a technika rohamosan terjedni kezdett nálunk is, Magyarország Csehszlovákiából importálta a ma kukásautónak nevezett járművek elődjét.

És még egy-két szót a ’bamba’, ’mafla’ szinonimájaként használt kukáról. Ez valószínűleg hangutánzó eredetű, és a kukk indulatszóval függ össze. A kukk (hasonlóan a mukkhoz) az értelmileg akadályozottak, illetve siketek dadogó vagy sokszor értelmetlen beszédére utalt (főnevesült formája jelenik meg az „egy kukkot sem ért” kifejezésben), ez a szó kaphatott egy -a kicsinyítő képzőt a végére, így keletkezett a kuka.

A kukk szóról már 1588-ból van írásos emlékünk: akkor még pont 311 év volt hátra a Keller und Knappich megalapításáig (a német gyár KUKA Robotics néven, húsz leányvállalattal egyébként még ma is működik, és ipari robotok gyártására szakosodott). A két évszámot csak azért állítom egymás mellé, hogy jól láthatóvá tegyem: a kukkból képzett kuka és a szeméttárolásra használt kuka jelentésének az égvilágon semmi köze nincs egymáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik