Tech

Több millió gyerek adatát hagyták ellopni, de így is olcsón megúszták

Az elmúlt években nem egyszer fordult elő, hogy a felelőtlen játékgyártók olyan kicsiknek szánt eszközökkel árasztották el a piacot, amikről később kiderült, hogy egyáltalán nem kezelik biztonságosan a beüzemelés és a használat során megadott és megosztott adatokat.

Az inkriminált cégek egyike a VTech Electronics, aminek a bíróságon is felelnie kellett egy internetre töltött játéka miatt, és végül 650 000 dollár (~ 170 millió forint) büntetés kifizetésében egyezett meg az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottságával, amiért megsértették a gyerekek online védelméről szóló törvényt (Children’s Online Privacy Protection Act).

A 650 ezer dollárnyi büntetés elsőre elég soknak tűnik,

de a cég valójában elég olcsón megúszta az esetet, legalábbis ha azt vesszük figyelembe, hogy a VTech Electronics nem túl erős (ha létezett egyáltalán) védelmét feltörve hackerek nagyjából 5 millió felnőtt és 6 millió gyerek adataihoz fértek hozzá: nevek, születésnapok, e-mail és lakcímek, nem beszélve 190 GB-nyi fotóról, amit a Kid Connect applikáción keresztül küldtek a felhasználók.

Az esetet súlyosbítja, hogy az adatlopásról a cégnek fogalma sem volt, amíg egy újságíró fel nem hívta rá a figyelmüket. A kifizetendő bírság mellett a VTechnek ugyanakkor azt is be kellett vállalnia, hogy átfogó adatvédelmi programot indít, amit független szakértők fognak felülvizsgálni az elkövetkezendő 20 évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik