Tech

A jövő járművei gyökeresen megváltoztatják az életünket

Hétfőn kezdetét vette Las Vegasban az idei CES, a világ legnagyobb technológiai expója, ahol nemcsak olyan új szórakoztató-elektronikai eszközökről hullott le a lepel, mint az LG és a Samsung legújabb tévéi, de jelen vannak olyan cégek is, mint a Toyota, és a japán autógyártó egy olyan ambiciózus koncepcióval érkezett a kaszinók városába, ami megváltoztathatja az életünket.

Az e-Palette néven bemutatott jármű teljesen elektromos és önvezető, de egyáltalán nem ettől különleges, hanem attól, hogy a Toyota nem személygépkocsinak szánja a legújabb fejlesztését, hanem egy szolgáltatásnak, amit bárki igénybe vehet – magánszemélyek és vállalkozások egyaránt.

Az e-Palette külsőre egy kifejezetten dizájnos kisbusz, amit egyrészt lehet használni hagyományos személyszállításra, használható futárként, étel vagy csomagok kiszállítására, de akár mozgó boltként, mini étteremként, egészségügyi szolgáltatás kiegészítéseként vagy akár irodaként is funkcionálhat.

A jármű bemutatóján debütáló videó tanulsága szerint az e-Palette akár a kereskedelmet is forradalmasíthatja, hiszen a Toyota elképzelése szerint az elektromos kisbusz akár olyan mozgó üzletként is működhet, ami a netes rendelést követően szépen kigurul hozzánk.

A járműben kényelmesen felpróbálhatjuk a neten kinézett cipőt vagy ruhát, és amennyiben megfelelőnek találjuk, fizetünk, magunkhoz vesszük az árut és a mini üzlet már gurul is tovább.

Habár az e-Palette még csak koncepció, de a Toyota gőzerővel dolgozik azon, hogy minél hamarabb valósággá válhasson, és már most tárgyalásokat folytatnak olyan cégekkel, mint az Amazon, a Pizza Hut, a Mazda és az Uber. Az önjáró kisbuszok már a 2020-as Olimpián éles bevetésre kerülnek, és a cég ezt követően kezdi meg a tesztelésüket az Egyesült Államok és más országok nagyvárosaiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik