Tech

Robotot vethetünk be az idegesítő spammerek ellen

Mindig is arra vágytunk, hogy a fiókunkat idegesítő levelekkel elárasztó spammereket is legalább annyira felbosszantsuk, amennyire ők felbosszantanak minket? Most megtehetjük.

Az új-zélandi Netsafe nevű kiberbiztonsági cég fejlesztett egy olyan e-mailes robotot, aki bármelyik spamerrel szívesen elbeszélget helyettünk. A Re:scam nevű chatbot a spam feladójával végtelenségbe nyúló csatát vív, és ehhez automatikusan küldött, teljesen irreális tartalmú leveleket használ fegyverként.

Hogy ez miként néz ki a gyakorlatban, videón is megnézhetjük.

Az eszköz bárki által igénybe vehető, a fejlesztők csak annyit kérnek mindehhez, hogy ha a bejövő leveleink közt ilyen kéretlen tartalmat találunk, azt továbbítsuk a me@rescam.org címre, ezután ők mindent intéznek.

„Nagyon aggaszt minket az e-mailes adathalászat problémájának terjedése, míg az áldozatok erőtlenek ezzel szemben. Úgy érezzük, hogy a probléma kiterjedtsége messze túlnyúlik a rá fordított figyelmen, és szeretnénk, ha az emberek felvennék a harcot. A Re:scam megadja számukra ezt a lehetőséget.” – magyarázza az eszköz létjogosultságát a Netsafe vezetője, Martin Cocker.

A Re:scam eddig több mint 200 ezer e-mailt küldött el az áldozatok helyében, ezzel pedig összeadva több mint két hónap, 12 napnyi időt vett el a spammelők életéből.

Az nem újdonság, hogy a spammereknek automatizált megoldásokkal próbálnak visszavágni a leleményesebben. Egy másik ilyen ismert chatbot Lenny, akit arra terveztek, hogy a telemarketingesek idejét rabolja, méghozzá mesterséges intelligencia és beszédfelismerés nélkül. Helyette 16 előre felvett hangklipet használ , és amikor a vonal másik végén ülő szakember tukmálás közben egy szusszanásnyi időt hagy, hasonlóan unalmas szöveggel veti be magát.

Várjuk csak ki a végét, mert akkor jön majd rossz világ, ha nekik is lesz robotjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik