Tech

Saját elektromos autón dolgozik a Dyson

A forradalmi porszívóiról, hajtisztítóiról és légszűrőiről ismert Dyson nagyszabású célt tűzött ki maga elé, 2020-ra saját elektromos autóval szeretnének előállni, jelentette be a cégalapító James Dyson. A vállalat 1,34 milliárd dollárt fektet be a jármű fejlesztésébe, és ugyanennyi összeget a működésükhöz szükséges akkumulátorokba. Ez az összeg valójában aprópénz ahhoz képest, amit fogyasztói termékeik kutatására és fejlesztésére fordítanak. (Nemrég mi is teszteltük 124 ezer forintos hajszárítójukat, aminek fejlesztése közben csak 20 milliárd forintot szántak hajkutatásra.)

Milliárdokat költöttek a high-tech hajszárító fejlesztésére, kipróbáltuk!
Kétszer annyiba kerül, mint a jelenlegi legdrágább hajszárítók, de intelligens. Megéri?

Ezzel egy meglehetősen telített piacra terveznek belépni, elég csak a Volkswagen AG, a Daimler AG, a Toyota Motor Corp., vagy Elon Musk Teslájára gondolnunk. A projekttel jelenleg 400 mérnök foglalkozik dedikáltan titokban két és fél éve, több szakember is korábban az Aston Martinnál és a Teslánál dolgozott.

Míg ezen cégek lítiumion-akkumulátorokat használnak jelenleg modelljeikhez, a Dyson szilárdtest-akkumulátorban gondolkodik, ami sokkal kisebb, hatékonyabb, könnyebben tölthető, és egyszerűbb újrahasznosítani. A Toyota szintén dolgozik szilárdtest aksikon, amik reményeik szerint 2020 elején kerülnek élesben használatra elektromos járműveikben.

A Dyson elmondása szerint elektromos autójuk gyökeresen különbözik majd a többi gyártó darabjaitól, beleértve a Teslát, és ezen kívül még több elektromos járművet terveznek majd a későbbiekben, amik pár év múlva elsődleges bevételi forrást jelenthetnek számukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik