Internet of things Disruption everything , neural network , deep learning , artificial intelligence concept. 3d rendering of robot face , blue bokeh and building abstract background.
Tech

Fotóról mondja meg a gépagy, hogy ki a homoszexuális

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

tech-újságíró. 2017. 09. 08. 12:35

Korábban a témában:

Egy friss tanulmány szerint egy mesterséges intelligenciával (MI) ellátott szoftver az embereknél nagyobb pontossággal tudja megítélni sikeresen fotó alapján valakiről, hogy homoszexuális-e.

A Stanford Egyetem kutatói 35 ezer nyilvánosan elérhető arcképet használtak fel amerikai társkereső oldalakról, ezeket táplálták be mély tanulásos (deep learning) algoritmusba, ami utána összefüggéseket, mintázatokat tudott keresni az adatbázisában szereplő fotók alapján.

A kutatók tesztjük során arra az eredményre jutottak, hogy férfiak esetében 81 százalék, míg nőknél 74 százalék pontossággal sikerült eltalálnia az algoritmusnak az illető szexuális beállítottságát.

Ha a szoftver nemcsak egy, de öt képet is elemezhetett ugyanazon személyről, az még jobb eredményeket hozott 91 és 83 százalékkal. Az emberek rosszabbul teljesítettek, mint az algoritmus: 61 és 54 százalékban jártak sikerrel.

A kutatók úgy találták, hogy a meleg férfiak és nők több gender-atipikus külső jellemzővel bírnak: a férfiak inkább szeretnének nőiesebbnek tűnni, és fordítva. Az adatok felfedték azt is, hogy heteroszexuális társaikhoz képest a homoszexuális férfiak állkapcsa keskenyebb, hosszabb az orruk és szélesebb a homlokuk, míg a leszbikusokra a szélesebb állkapocs és a kisebb homlok jellemző.

Így az eredmények erősítik azt a teóriát is, hogy a szexuális beállítottságot bizonyos hormonok határozzák meg még a születésünk előtt, tehát a homoszexuálisok “beleszületnek” homoszexualitásukba.

A kutatás több kérdést is felvet a szexuális orientáció biológiai eredetéről, az arcelemzéses technológia felhasználásának etikájáról, és felmerül annak gondolata is, hogy egy ilyen szoftver potenciálisan azt a veszélyt is magában hordozza, hogy megsérti vele emberek privát szféráját, vagy anti-LGBT célokra használható fel.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERKELEY, CA - FEBRUARY 1: A "Make America Great Again'' hat is burnt on the UC Berkeley campus during a protest on February 1, 2017 in Berkeley, California. A speech by controversial Breitbart writer Milo Yiannopoulos, who was scheduled to speak at the university, was cancelled after protesters and police engaged in violent skirmishes.   Elijah Nouvelage/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.