Tech
Szentpétervár, 2016. december 26.
Vlagyimir Putyin orosz elnök az Eurázsiai Gazdasági Unió, az EaEU csúcstalálkozóján vesz részt Szentpéterváron 2016. december 26-án. A 2014 májusában alapított gazdasági együttműködési szervezet tagországai Oroszország, Kazahsztán, Fehéroroszország, Örményország és Kirgizisztán. (MTI/EPA/Anatolij Malcev)

Putyin: akinél a mesterséges intelligencia, annál a világuralom

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2017. 09. 04. 15:30

Az orosz miniszterelnök szerint is hatalmas lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában, és bármely ország is jár élen a fejlesztésben, az egyben a globális kapcsolatok ura is lesz.
Korábban a témában:

Elon Musk, Mark Zuckerberg, Stephen Hawking után újabb nagy koponya csatlakozott a mesterséges intelligencia (MI) jövőjéről szóló diskurzushoz. Vlagyimir Putyin egy diákoknak tartott előadásában arról beszélt, hogy azon ország fogja uralni a globális kapcsolatokat, amelyik élen jár az MI fejlesztésében. Az orosz miniszterelnök azt is hozzátette, hogy a jövő háborúit már drónokkal vívják az országok, nem katonákkal.

„A mesterséges intelligencia jelenti a jövőt, nemcsak Oroszország, de az emberiség számára is. Kolosszális lehetőségek rejlenek benne, de egyben fenyegetés is, a kimenetelt nehéz előre megjósolni.

Bárki is lesz a vezető ebben a szférában, a világ ura is lesz.”

Az MI fejlődése az utóbbi években nemzetbiztonsági kérdéssé is vált. Jelenleg Kína és az Egyesült Államok jár élen ezen a fejlesztési területen, előbbi ország nemrég jelentette be, hogy 2030-ra szeretne vezetővé válni. Sok elemző is arra figyelmeztet, hogy az USA lemaradhat, különösen annak fényében, hogy a Trump-adminisztráció szorosabbra húzza a gyeplőt a tudományos és technológiai kutatások támogatásában.

Russian President Vladimir Putin gestures while speaking to the media after the Belt and Road Forum at the China National Convention Center at the Yanqi Lake venue outside Beijing on May 15, 2017. / AFP PHOTO / POOL / Alexander Zemlianichenko
Forrás: Europress

Ugyan az MI már napjainkban is körbevesz minket digitális asszisztensek és intelligens szolgáltatások formájában, a hadviselésben is hasznosítható különféle kiberfegyverek fejlesztésére, vagy olyan önjáró eszközök vezérlésére, mint a drónrajok. Az alacsony költségű, de „megosztott aggyal” felvértezett kvadkopterek megfigyelési célokra és támadásra is használhatók lehetnek a jövőben.

Gyilkos robotoktól tart Elon Musk és 115 társa
Közel az a nap, amikor a katonákat és civileket autonóm robotok fogják gyilkolni. Ettől fél a techvilág, lépéseket akarnak az ENSZ-től.

Elon Musk nemrég 116 vezető technológiai céggel együtt nyújtott be egy kérvényt az ENSZ-nek a robotizált hadviselés szabályozásával kapcsolatban, a csoport szerint az autonóm technológia egyet jelentene a háború harmadik forradalmával, a puskapor és a nukleáris fegyverek megjelenése után. Szeretnék, ha a robotizált, autonóm fegyvereket hozzáadnák az ENSZ hagyományos fegyverekről szóló egyezményéhez.

Putyin szerint nem kell, hogy a forgatókönyvnek egyetlen győztese legyen, Oroszország pedig nem szeretné, hogy egy másik ország monopóliumot szerezzen ezen a területen.

Ha mi leszünk a vezetők ezen a területen, mindent megosztunk az egész világgal.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Apa lesz Tabáni István

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.