Tech

Utolsó pillanatban teszteltette munkatársaival az e-jegyet a T-Systems

Fél nappal a BKK jegyértékesítési rendszer elindulása előtt küldött körbe céges körlevelet a T-Systems vezérigazgatója, amiben azt kérte az alkalmazottaktól, teszteljék a rendszert. A tesztelőket éves Bubi-bérletekkel ösztönözték.

Pánikszerű kapkodásról árulkodik az a belsős körlevél, amit a T-Systems Magyarország munkatársai kaptak. A levélben arra kérte őket Kaszás Zoltán vezérigazgató, hogy “komolyabb terhelési tesztként” tegyék próbára a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) fejlesztett webes jegyértékesítési rendszert – írja a HVG a birtokába jutott céges e-mail alapján.

A 2016-os adatok szerint a T-Systemsnek 1543 alkalmazottja van.

A levelet július 12-én küldték a kora délutáni órákban, fél nappal a rendszer vizes vébé idejére időzített indulása előtt. A házon belüli próbáért öt darab éves Bubi-bérletet sorsoltak ki a tesztelők közt.

Kaszás Zoltán arra is figyelmeztette a házi alanyokat, hogy ne kotyogjanak ki semmit. Ne készítsenek képernyőképet, és ne publikálják a rendszer semmilyen részletét közösségi oldalakon vagy egyéb módon a nyilvánosság felé.

Ugyanakkor a “kártyás fizetési rész” már élesben futott, vagyis a próbateszt során valóban fizettek a “nem valós” termékért.  Az összeget levonták a vásárló munkatársak kártyájáról, de a megvásárolt bérletet nem használhatták.

Tovább erősítve a T-Systems piacvezető szerepét a közlekedési piacon, a BKK-tól lehetőséget kaptunk, hogy rekord idő alatt (3 hónap) mi készíthessük el annak új Web-es bérletértékesítési rendszerét

– írta a bejelentésben.

Végleg leállíthatják

Július 24-én hétfő este pár száz tüntető jelent meg a BKK Rumbach Sebestyén utcai épülete előtt, hogy így fejezzék ki tiltakozásukat azért, mert a BKK online bérletrendszerét kifejlesztő T-Systems feljelentette azt a 18 éves fiút, aki észrevett egy hibát a rendszerben, és azt jelentette. A fiatalt múlt héten péntekre virradóra vitték be a rendőrök kihallgatásra.

A német T-Systems szerint inkább jutalmazni kellene a BKK-s hackert
A nemzetközi vállalat reagált a hozzájuk érkezett szitokáradatra. Bár a magyar T-Systems nem tartozik alájuk, felvették velük a kapcsolatot.

Kedd reggel azt írta a Magyar Nemzet, hogy ebben a formában többé nem indul újra az online jegyárusító oldal, a hivatalos magyarázat szerint “a BKK informatikai infrastruktúráját továbbra is sorozatos támadások érik, ezért az online értékesítési rendszer által nyújtott szolgáltatások folyamatos elérhetősége átmenetileg nem biztosítható.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik