Tech

Ahol páncélosból van a kerítés is

Trautmann Balázs
Trautmann Balázs

2017. 07. 17. 16:22

Két nap a harckocsi-szerelmesek Mekkájában, a dél-angliai Bovingtonban. Ha nem mész el, sírni fogsz, ha elmész és indul haza a géped, akkor is.
Korábban a témában:

A világ legsikeresebb online tankos lövöldözős játéka, a World of Tanks fejlesztője és a bovingtoni Tank Museum együttműködése már hosszú évekre nyúlik vissza. Így nem meglepő, hogy az idei Tankfest 2017 fővédnöke is a Wargaming volt. Jó lánctalpra, azaz lóra tett mindkét fél. A Wargaming nem csupán reklámlehetőséghez, de rengeteg, ezredmilliméteres pontossággal lemérhető harcjárműhöz és több tonnányi értékes dokumentációhoz jutott. A bovingtoni múzeum pedig egy újabb csatornán keresztül tudja elérni a páncélosok történelme iránt rajongókat.

Mint ezt David Willey, a múzeum kurátora is leszögezte:

A múzeumnak kell utánamenni a fiataloknak és idecsalogatni őket.

TIGRIS, TIGRIS

A digitális és az acélosan valós világ fonódik össze például a múzeum jelenlegi büszkeségében, a Tigris-gyűjteményben.

Fotó: 24.hu

Egyrészt a maga fenyegető valójában áll egymás mellett a Porsche-tornyos, Henschel-gyártású, korai Tiger I prototípus, a páncéltörő löveggel felszerelt Vadásztigris, a Királytigris, a Tiger (P) Elefant páncélvadász és a Harag (Fury) című, II. világháborús Brad Pitt-filmben is szereplő, a világon önerőből egyedül mozgóképes, 131-es Tigris I-es, amely 1943-ban elsőként került zsákmányként, éppen szövetséges kézbe.

Másrészt a kiterjesztett valóságnak (AR) köszönhetően a nézők közé düböröghet be a rakétaindítóval felszerelt, alig 68 tonnás Sturmtiger, amelyet sajnos nem sikerült idehozni Németországból.

Bánkódni azért senkinek nincs oka, hiszen a múzeum közel 700 lánctalpas és gumikerekes harcjárművel kábítja el mindazokat, akik eljutnak Dél-Anglia eme kies tájára.

A fesztiválon mozgás közben láthattuk a világ egyetlen, még meglévő, 1918-ban gyártott Saint-Chamond harckocsiját. A francia jármű különlegessége a lánctalpakat meghajtó Crochat-Colardeau villanymotorok.

A szükséges villamosenergiát egy 90 lóerős, négyhengeres Panhard-Levassor benzinmotor és a hozzá kapcsolt generátor nyújtja. Egészen különleges, finoman nyüszítő hangjával franciás eleganciával ellensúlyozta a brutális brit Mark IV-es replika csörömpölését és dülöngélését: az angol harckocsin ugyanis semmilyen lengéscsillapítás nincs.

A német A7V is másolat volt, hiszen az egyetlen, eredeti példányt az ausztáliai Austral War Memorial múzeumból kellett volna hajón ideszállítani. Az eredetileg 504-es számot viselő, Schnuck nevet kapott német harckocsi másolatát 2009-ben építették, s 2012 novemberében vásárolta meg a múzeum.

HAGYOMÁNYOS HADERŐK ELŐTÉRBEN

Az antik csodák mellett – ha már június 24-e a brit haderő napja is egyben – felvonultak a központi bemutatótéren a brit hadsereg harcjárművei. Volt mit nézni: az Afganisztánban, Irakban és még a világ számos forró pontján aktív brit különleges erők kedvence, a Jackal, méghozzá talpig felfegyverezve.

A megváltozott biztonságpolitikai helyzetben ma már a hagyományos haderők kerülnek ismét az előtérbe. Őket képviselte a Warrior gyalogsági harcjármű, egy fél szakasznyi lövészkatona, és a tűztámogatást nyújtó, sokszorosan modernizált Challenger 2-es nehézharckocsi – a maga 75 tonnájával és 120 mm-es ágyújával, tornyán a szenzorok valóságos erdejével.

A hátsó „parkolóban”, a vendégjárművek között is számos gyöngyszem bújt meg. A második világháborús vonalat erősítette például a Jagdpanther páncélvadász és a Stug III Ausf. G rohamlöveg.

A kiállítótermekben és a raktárban azonban szinte felsorolhatatlan mennyiségű prototípus vagy egyedüli megmaradt példány fedezhető fel. Nekem a hegyomlás méretű, a World of Tanksben milliónyi trollkodás célpontjaként vánszorgó TOG II brit nehézpáncélos egyetlen prototípusa nyújtotta a legdurvább aha-élményt. Ilyen állat nincs – és mégis van…

TOG II Fotó: 24.hu
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.