Tech

Kitilthatnak néhány iPhone-t az USA-ból

Tovább folyik a Qualcomm és az Apple csatározása: ha a chipgyártó nyeri a legutóbb általa indított szabadalmi pert, sokkal nehezebbé válhat az USA-ban az iPhone-ok beszerzése.

Májusban írtunk arról, hogy egy belsős forrás állítása szerint a Qualcomm azt szeretné elérni az amerikai hatóságoknál, hogy megtiltsák az iPhone-ok importját. A hír igaznak tűnik: a chipgyártó a nemzetközi kereskedelmi bizottságnál (ITC) fogja benyújtani panaszát arra vonatkozóan, hogy az Apple hat szabadalmukat is megsértette, továbbá kérvényezik, hogy tiltsák be azon eszközök importálását az USA-ba, amelyekben a sértett szabadalmakat felhasználják.

Ezek közé tartozna az iPhone 7 és az iPhone 7 Plus, és egyes iPadek is, amelyekbe az Intel 4G chipjeit építették.

Ugyan az iPhone-okat az USA-ban tervezik, de Ázsia területén gyártják, ezért a készülékek importtermékeknek számítanak.

Ez nagy érvágás lenne az Apple számára, hiszen vevőik 40 százaléka amerikai. A készletek lassan kiürülnének, pótlásukra pedig nem lenne lehetőség.

Az ITC valószínűleg augusztusban kezdi el bírálni a panaszt, és legalább 18 hónapot kell várni a döntés megszületésére, eddig biztonságban lehet az almás gyártó.

Mi történt eddig?

A lépés a Qualcomm és az Apple közti marakodás újabb fejleménye. A mobilipar két óriása közti per azután robbant, hogy az Apple tavaly az Intel csipjeit is elkezdte felhasználni az új iPhone-okban. Az Apple januárban indított egymilliárd dolláros pert azzal a váddal, hogy a Qualcomm jogtalanul magas jogdíjakat szedett tőlük éveken keresztül, és olyan technológiák után is beszedték pénzt, amelyekhez semmi közük nem volt, így például a TouchID, a kijelző, vagy a kamera után.

Bővebben az alábbi cikkünkben olvashat az előzményekről.

A Qualcomm szerint sehol sem lenne nélkülük az Apple
Folytatódik az Apple és a chipgyártó közti marakodás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik