Tech

Zaklatók is kukkolhatják a gyerekeket a Snapchaten

Az internetes biztonsággal foglalkozó szakemberek szerint a Snapchat új térképes funkciója megágyazhat az iskolai zaklatásoknak is, amennyiben a kiskorúak felelőtlenül használják.

Nemrég írtuk: a Snapchatbe bekerült a Snap Map nevű fejlesztés, amivel a felhasználók egy térképen követhetik ismerőseik tartózkodási helyét, és helyszíni sztorikat is megoszthatnak. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy bárkit kedvünkre kukkolhatunk, előttea másik félnek engedélyeznie kell appon belül, hogy követhetővé váljon.

A beállítások közt az is testre szabható, hogy az összes ismerősünk láthassa a helyzetünket, vagy csak megadott emberek. Szellemmódban (Ghost Mode) pedig mi magunk nem jelenünk meg a térképen, de használhatjuk a funkciót mások követésére.

A biztonsággal és magánszférával foglalkozó aktivisták már most kifejezték aggodalmukat a funkcióval kapcsolatban, a Childnet International gyermekvédő szervezet szerint a helyzetünk megadása zaklatáshoz is vezethet, ez főleg a kiskorúak esetében okozhat problémákat.

A felhasználók figyelmét arra hívják fel, hogy ne osszák meg tartózkodási helyüket, főleg azok számára ne tegyék láthatóvá, akiket nem ismernek személyesen. „Fontos elővigyázatosnak lenni azzal kapcsolatban, hogy kivel osztod meg a helyzetedet, mert ezáltal

mások felépíthetnek egy képet arról, hogy hol laksz, hová mész iskolába, és merre töltöd a szabadidődet.”

Főleg a kiskorú felhasználók esetében tanácsolják azt, hogy inkább válasszák a Ghost Mode-ot (Szellemmód), amivel ő maguk követhetnek másukat, de saját helyzetük nem látszódik. Érdemes időről időre átértékelni a kapcsolatokat is, hiszen könnyen lehet ebben az életkorban, hogy a barátokból ex-barátok lesznek, vagy rosszakarók.

Hogyan hívhatom elő?

Kameramódban egyszerűen zoomoljunk ki a képből az ujjaink húzásával, ekkor bukkan elő a Snapchat térképe. Az első használat során megadhatjuk, hogy kik lássanak minket, de ez később is módosítható a Beállítások közt.

A Snapchat szóvivője közölte, hogy a felhasználók biztonsága kiemelt fontosságú számukra, és hogy a helymegosztás nem alapbeállítás, hanem választható funkció.

„A snapchatezők pontosan meg tudják válogatni, kikkel osztják meg a helyüket, és azon bármikor változtathatnak. Aki nem ismerős Snapchaten, azzal pedig nem is lehet megosztani, így a snapchates interakciók a barátok közt maradnak.”

Nem a Snapchat az első olyan app, ami helyzetmegosztást tesz lehetővé. A Twitteren szintén lehetőségünk van helyzetmeghatározást adni a tweetekhez, ahogy a Facebookon is van bejelentkezés funkció. A Messenger csevegőn belül pedig egy térképen követhetjük korlátozott ideig, hogy merre jár a beszélgetőpartner.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik