Tech

Egy szó jellemzi az Apple új számítógépét: brutális

Az Apple első, Pro címkével fémjelezett iMacje külső terén csak színben újít, de belülre brutális hardvereket pakoltak. A kreatívoknak szánt erőmű mellett a korábbi iMac vonalat is frissítik az Intel Kaby Lake processzoraival.

Az Apple már korábban is elárulta, hogy idén új, az Intel Kaby Lake processzoraival felszerelt iMacek érkeznek, a WWDC nyitóelőadásán pedig le is hullt a lepel egy teljesen új iMac Próról, valamint a frissített modellekről. Erre szükség volt, hiszen az iMac-vonalat már 2015 óta nem újította meg a cég.

A specifikációkból is látszik, hogy a vadiúj, iMac Pro nevű erőgépet 5000 dolláros (közel nettó 1.370.000 forint) árával főleg azoknak a kreatívoknak szánják, akik a 2013 óta nem frissített Mac Prókon dolgoztak.

Az új iMacet belépőszinten egy nyolcmagos Intel Xeon processzor hajtja, de választható 10 és 18 magos modell is, amiből Turbo Boost gyorsítással akár 4,5 GHz-es órajelet is ki lehet préselni. Ehhez egy újragondolt hűtőrendszer is dukál, a cég elmondása szerint a belső hűtőrendszer 80 százalékkal hatékonyabbá vált.

Az iMac Próban debütál a Radeon Pro Vega grafikus chipje, ami háromszor gyorsabb minden eddigi iMac-GPU-nál. A jelenleg kapható 5K iMac 5K-s Retina kijelzőjét kapja meg 27 hüvelykes méretben, ami 14,7 millió képpontjával és 500 nites fényerejével az Apple eddigi legjobbja, állítják.

Akár 128 gigabájt ECC memóriával, 4 terabájt SSD tárolós változatban is kapható lesz, csatlakozók terén négy Thunderbolt 3.0 portot kapunk.

Dizájn terén nem tér el gyökeresen a korábbi iMacektől, egyedül annyi változást látunk, hogy asztroszürke (Space Grey) festéssel és kiegészítőkkel érkezik: egy szürke Magic Keyboarddal, Magic Mouse-szal és Trackpaddel. Pletykák szerint jövőre pedig már teljesen új dizájnt látunk, aminek része lesz a fekete festés és több üveg használata.

Az iMac Pro idén decemberben jelenik meg, a magas árcímkéért egy sokkal erősebb gépet kapunk, mint amire szüksége lenne egy átlagfelhasználónak: az Apple főleg gépi tanulásos fejlesztésekhez, virtuális valósághoz, és valósidejű 3D-s renderelési feladatokhoz ajánlja.

Régi-új iMacek

Az Apple emellett bejelentette, hogy hetedik generációs Intel Core i5 és i7 processzorokkal frissítik a korábbi iMac modelleket is. Az új iMacek kétszer annyi memóriát tudnak majd kezelni. A Fusion drive lesz az alapvető a 27 hüvelykes modellnél, így a tárhelyet 2 terabájtig lehet bővíteni.

Az árak eképpen alakulnak:

A frissített modellekre nem kell decemberig várni, már most rendelhetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik