Tech

Erre az Apple-kütyüre nem számítottunk

Egy az ígéretek szerint jó minőségben megszólaló, de okos asszisztenssel felvértezett hangszórót mutatott be az Apple. Elkészült Tim Cook és csapata saját Amazon Echója.

Amikor az Apple nyár elején nekikezd a WWDC fejlesztői konferenciának, az általában – nevéből is adódóan – a fejlesztésekről szól fejlesztőknek, azaz főleg a szoftveres újítások mutatkoznak be.

Tim Cook és csapata idén is végigvitte, miben és hogyan változtak a szoftverek (macOS, tvOS, macOS a “még magasabb” Sierra, illetve az új iOS 11 mobilszoftver), de frissítették a hardveres lineupot is.

Olyan lett az új iPad, mint egy Mac
Az új iOS 11 szinte asztali gépet varázsol az új iPad Próból.

Ahogy idén egy új kütyü is bemutatkozott. Mint az Apple-vezér beszédében felvezette: immár több mint 40 millió dal, 2 millió előadó és több tízezer playlist található az Apple Music streaming appban, a mobilkészülékeknek és az Airpodsnak hála pedig már útközben is élvezhetjük a rengeteg dalt.

DE! Mi van az otthoni zenehallgatással?!

Tette fel a kérdést Tim Cook, amikor is bemutatták az Apple Homepodot.

Igen, ez egy két színben is kapható okos virtuális asszisztenssel felszerelt hangszóró lesz 349 dollárért, azaz átszámítva 95 ezer forintért. Ha ezt behozzák Magyarországra, akkor alsó hangon is 120 ezer forintos árcédulát kap.

A tervek szerint első körben az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában kerül a boltokba idén decemberben, jövőre pedig a világ többi részén is árusítani kezdik.

Zene+asszisztens

A Homepod nem más mint egy jó minőségű zenét szolgáltató hangszóró. Ötvözi a Sonos hangszórók hangzását az Amazon Echo tudásával. Az egész kütyü kevesebb mint 17,7 centiméter magas.

A Sonos hangzását és az Amazon Echo tudását ötvözi Fotó: 24.hu

A Homepod automatikusan felméri, milyen térben is helyeztük el, és aszerint sugározza a hangot a szobában.

Fotó: 24.hu

Az Apple saját A8 chipjével vértezte fel, így – mint elhangzott – ez a legnagyobb agy, ami valaha is hangszóróba került. Kell is a tudás, lévén ez nem egy sima hangszóró, az Apple virtuális asszisztense figyel a háttérben, s ha elhangzik a “Hey Siri!” felkiáltás, várja, hogy feltegyük neki kérdéseinket.

A Homepodnak azonban nem csak zenével kapcsolatos kérdéseket tehetünk fel és utasításokat adhatunk, mint hogy:

  • játsz Beam 1 rádiót!
  • tetszik ez a zene!
  • milyen dob hallható ebben a számban?
  • ki az előadó?
  • játsz valami újat, amit még nem hallottam!
  • mi volt a legnépszerűbb dal 2016. május 5-én?

hanem lehetőség van híreket hallgatni és keresni, utánanézni, milyen időjárás lesz aznap, rengeteg információt ki tudunk belőle szűrni, ahogy Siritől már megszokhattuk. A hangszóró közvetlenül csatlakozik a felhőhöz, nincs szüksége a válaszokhoz, hogy pl. az iPhone-t elérje.

Fotó: 24.hu

A Homepod azonban arra is képes, hogy az okosotthonos kütyüinket irányítsa, legyen szó akár bluetoothos, akár wifin keresztüli kapcsolatról.

Sokak félelme volt korábban, hogy az okos asszisztenssel ellátott kütyük folytonosan hallgatóznak és rengeteg háttérinformációt raktároznak el a felhasználókról. Az Apple erre is gondolt, a titkosított adatátvitel mellett névtelenül tárolja el az adatokat (Anonymous ID).

Fotó: 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik