Tech

Jogsértően drágította a netet a kapuvári szolgáltató

Bírságot kapott a Kapulan Távközlési Kft., mert az internetes áfa-csökkentéssel egyidejűleg jogsértő módon díjat emeltek.

Az internetáfa mértéke idén január elsejétől a korábbi 27 százalékról 18 százalékra csökkent.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy bejelentés alapján eljárást folyatott le, s ezt követően megállapította, hogy a Kapulan Távközlési Kft. 2017. január 1-jével ugyan csökkentette az általa kiállított számlákban a kiszámlázott áfa mértékét 18 százalékra, deezzel egy időben meg is emelte a szolgáltatás nettó havi díját,

mégpedig éppen olyan mértékben, hogy az előfizetőknek kiállított számlákon január elsejétől pontosan ugyanaz a bruttó összeg szerepelt, mint 2016. decemberében.

A kapuvári szolgáltató nyilatkozata szerint nem történt szerződésmódosítás az egyidejű áfa-csökkentés és a nettó havi díjak megemelése miatt, mivel a bruttó havidíjak változatlanok maradtak.

Egyoldalú változtatás, tájékoztatás nélkül

Ezzel szemben a hatóság megállapította, hogy a szolgáltató módosította az előfizetői szerződéseket, mert a szolgáltatás igénybevételeinek feltételeit egyoldalúan változtatta meg azzal, hogy az internet szolgáltatás nettó havidíját és annak áfa mértékét módosította.

Az NMHH szerint a nettó havidíj emelés abban az esetben is szerződésmódosításnak minősül, ha a változatlan bruttó díjak mellett – szövegszerűen -az előfizetői szerződések nem változtak meg. A szolgáltató ezzel a szerződés lényeges feltételeit – az árakat – egyoldalúan módosította.

Ezek alapján a cégnek teljesítenie kellett volna az elektronikus hírközlésre vonatkozó jogszabályokban előírtakat, amelyek a szerződések módosításáról, különösen az előfizetők értesítéséről és az előfizetőknek biztosított jogokról, szólnak.

A hatóság 300 ezer forint bírságot rótt ki a Kapulan Távközlési Kft.-re, valamint kötelezte, hogy a jövőben az előfizetői szerződéseit a jogszabályoknak megfelelően módosítsa. A határozat még nem jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik