Tech

Brutális VR-kamerákat fejleszt a Facebook

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

tech-újságíró. 2017. 04. 21. 07:10

Fejlettebb, kisebb, könnyen szállítható 360 fokos kamerákat dob piacra idén a Facebook. Ezekkel már olyan 360 fokos felvételeket lehet készíteni, amelyekben a néző szabadon mozoghat, és több szögből nézheti a tartalmat.
Korábban a témában:

A Facebook nemcsak a virtuális valóság közösségi vonulatára fektet nagy hangsúlyt, de saját 360 fokos kameráin is dolgozik. Az F8 fejlesztői konferencia második napján bemutatták a Surround 360 nevű széria két új modelljét, az x24-et és x6-ot. A kamerák az alapján kapták nevüket, hogy hány lencsével dolgoznak.

Az új modellek hat szabadságfokkal (6DoF) rendelkeznek. A szabadságfok azt fejezi ki, hogy mennyire szabadon mozoghat a test egy háromdimenziós térben. 6DoF esetén hatféle elemi mozgást lehet végezni, és forogni is lehet a felvételekben. Így a néző különféle szögekből élvezheti a tartalmat, valóban mozoghat benne, és nemcsak úgy nézelődhet, mintha nyársra húzták volna.

Az új 360 fokos kamerák

A Surround x24 kamerában 24 darab, a Flir által gyártott lencsét pakoltak, míg a kisebbik x6 inkább a hétköznapi felhasználókat célozza 6 lencséjével. A cég mérnökigazgatója, Brian Cabral elmondása szerint

A cél, hogy a kreatív szakemberek tartalomgyártásra ösztönözhessék a hétköznapi fogyasztókat is, és mindegyik célcsoportnak meglegyen a maga eszköze.

Az eredeti Facebook Surround 360-at még nyílt forráskódú szoftverként adták ki, amely alapján más eszközgyártók elkezdhettek saját kamerákat fejleszteni. A cég ezen keresztül fontos dolgokat szűrhetett le arról, mi működőképes, és mi szorul még finomításra.

Gyerekbetegségként ütközött ki például, hogy a 360 fokos videók még mindig nem kínálnak realisztikus mozgást, ezen segít a 6DoF-technológia. Igaz, ez nem a Facebook újítása, a Lytro is gyárt 6DoF-es kamerákat, viszont jellemzően rendkívül testes és drága felszereléseket.

A két új kamera megjelenési dátumát még nem közölték, de Cabral elmondása szerint hamarosan elérik végleges formájukat. Vélhetően még idén, karácsony előtt kerülhetnek boltokba.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.