Tech

A Facebook szó szerint az agyunkra megy

Távolinak tűnő, bizarr technológiák, vagy a közeli valóság? Gondolatok útján történő gépelés, vagy a bőrön keresztül hallott szavak - a Facebook fejlesztői konferenciájának második napjára hagyta az igazán erős bejelentéseket. Ezeken pedig már tényleg dolgoznak.

Az F8 első napján főleg olyan szoftveres fejlesztésekről hallhattunk, amelyek a cég jelenlegi szolgáltatásait teszik még gazdagabbá, vagy kijelölik az utat az elkövetkező évek számára. Ilyen a kiterjesztett valóságra szabott új kameraplatform, és a Facebook Spaces nevű virtuális tér, amellyel útnak indul a közösségi VR. Ezekről bővebben itt írtunk.

A második nap már a hardverekről, és a Facebook által elképzelt távoli jövőről szólt, amelyben már kijelzők, billentyűzetek, sőt beszéd nélkül kommunikálhatunk egymással a neten. Miként? Például egy számítógép-agy interfésszel. Igen, tényleg. A világ minden részét behálózó közösségi oldal a hardveres fejlesztésekre is egyre több erőforrást áldoz, és ezen a téren is mindenkit szeretne megelőzni.

Forrás: Andrej Sokolow/dpa

Regina Dugan, a Facebook nagy rejtélyt övező Building 8 nevű fejlesztési részlegének vezetője bejelentette, hogy már 60 mérnök dolgozik gőzerővel egy olyan számítógépes interfészen, ami a felhasználó agyával kapcsolódik össze. A megoldás lehetővé tenné, hogy percenként akár 100 szót leírjunk gondolatainkkal, ez ötször gyorsabb annál a szövegbeviteli sebességnél, amit ma kitudunk hozni ujjainkkal egy telefon kijelzőjén. A szöveg dekódolásához a felhasználó agyi aktivitását mérné a rendszer,  ehhez viselhető szenzorokat kellene viselni. Főként kiterjesztettvalóság-eszközökhöz szánják beviteli eszközként, de új megoldást jelenthetne vakok számára is.

Regina Dugan. Forrás: Andrej Sokolow/dpa

A technofóbok és a magánszféráért küzdő aktivisták már most nem rajongnak az ötletért, hiszen bár sok konkrétumot még nem tudni a technológiáról, elméletileg lehetőséget adhat arra, hogy a Facebooknak hozzáférése legyen a felhasználó gondolataihoz. Az is kérdés, hány felhasználó szeretné agyát összekapcsolni a nagy közösségi kék szoftverével, hiszen mégiscsak egy erősen hirdetőkre támaszkodó cégről van szó. Dugan még ezt megelőzendő közölte az előadás során, hogy nem random gondolatokat fognak dekódolni, hanem azt, amit a felhasználó magában már szavak formájában megfogalmazott.

Érezlek és hallak!

Ennél nem kevésbé bizarabb ötlet egy másik elindított fejlesztés, melynek lényege, hogy a felhasználó a „bőrével hallhasson”. A cég az úgynevezett Tadoma módszert emlegetett ezzel kapcsolatban, amit a siketvakok szoktak alkalmazni. Ennek lényege, hogy az egyik fél a beszélő arcára helyezi kezét, és a levegő, az ajkak, az állkapocs mozgása alapján azonosítja a beszédet, de ezt különösen időigényes megtanulni.

Forrás: Regina Dugan (Facebook)

A cég olyan szoftveres és hardveres prototípusokon dolgozik, amelyekkel az emberi bőr úgynevezett mesterséges csigaként (cochlea) funkcionálhatna. Az emberi testben a fül ezen része felel azért, hogy a hanghullámokat ingerületté alakítsa, majd az értelmezhető legyen az agy számára. Több konkrétumot ennél nem árultak el.

Azt egyelőre még nem közölték, hogy a bőralapú interfész mikor válhat valósággá, egy eddigi tesztalany egyelőre kilenc különböző szót tudott ilyen módon felfogni. A gondolatok útján gépelés kezdetleges formában már akár három év múlva is készen állhat.

Dugan elmondása szerint még sosem látott olyan erőteljes technológiát, mint az okostelefon, aminek számtalan előnye mellett negatív mellékhatásai is vannak, és teljesen átalakítja az emberek életvitelét. Szerinte alapvetően jobb lenne, ha többet néznénk fel a kijelzőről, a gondolattal való gépelés pedig biztonságosabbá tenné a mobilozást.

A hologramjövő is érkezik

Szóba került végre az is, hogy a cég saját kiterjesztettvalóság-szemüvegen dolgozik, amire az első napi keynote-on csak finoman utaltak.  Az Oculus vezető kutatója, Michael Abrash szerint a “teljes AR-élmény” elérése a cél ezzel az eszközzel, amely azt jelenti, hogy a technológia társadalmilag elfogadottá válik, és nemcsak bizonyos helyzetekben alkalmazzuk, hanem szinte mindig viseljük majd.

Ehhez először azt kell elérni, hogy legyen egy olyan eszköz, ami amellett hogy könnyű és szinte észrevehetetlen, megfelelő minőségű vizuális élményt kínál. Ehhez a legegyszerűbb forma egy átlátszó szemüveg lehet, ami virtuális képeket jelenít meg a valódi világunk rétegei felett, ezzel pedig átalakíthatja azt, miként dolgozunk, élünk a mindennapokban.

Nekünk erről egyébként ez a demóvideó jutott eszünkbe, amit egy japán művész készített. Gyanítjuk, hogy a Facebook ilyesmit képzelt el.

A kütyüre persze még legalább öt évet kell várni a Facebook szerint, a fejlesztés kezdeti stádiumban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik