Tech

A Facebook teljesen megújítja a Messengert

A Facebook F8 fejlesztői konferencia nyitányaként Mark Zuckerberg felvázolta a közösségi oldal jövőjét, majd bemutatták a Messenger 2.0-t, ami minden korábbinál többre lesz képes az új frissítéssel.

A Facebook csevegőjét már jó ideje nem csak arra használjuk, hogy ráírjunk a barátainkra és az ismerőseinkre, és a Messenger F8-on bejelentett új, 2.0-s frissítése is azt célozza, hogy az alkalmazás minden eddiginél több igényünket szolgálja ki egy univerzális, mindenre használható platformként.

MINDEN EGY HELYEN

Az Egyesült Államokban néhány szerencsés számára már elérhető az új verzió, melynek az egyik újdonsága a nyitófelületről elérhető Discovery Tab, ahol helyet kapott egy kereső, és itt böngészhetünk a különböző bővítmények és chatbotok között – lényegében egy interaktív Sárga Oldalakról van szó, ahol az éppen felkapott appok mellett láthatjuk milyen üzletek vannak a közelünkben, és akár arra is rákereshetünk, hogy hol érdemes ebédelni.

OSZD MEG A ZENÉT, OSSZ MEG MINDENT!

A Messengert továbbra is főleg beszélgetésre fogjuk használni, ezért érkeznek a Chat Bővítmények. Ez lehetővé teszi, hogy egy másik appot használjunk a Messengeren belül. Így a kedvenc számainkat megoszthatjuk a barátainkkal vagy akár egy egész beszélgetőcsoporttal a beépített Spotify segítségével.

A bővítmények készítésének lehetőség minden cég előtt nyitva áll. Már most is elérhető több, főleg az Egyesült Államokban népszerű szolgáltatás (TheScore, OpenTable, Food Network, NBA stb.), de a Spotify mellett hamarosan az Apple Music is elérhető lesz a Messenger bővítményként.

FIGYEL AZ ASSZISZTENS

Hazánkban még nem élesedett, de Amerikában már egy ideje elérhető a Messenger egyszerűen csak M névre keresztelt virtuális asszisztense, ami a 2.0-s frissítéssel még aktívabb résztvevője lesz a csevegőben folytatott beszélgetéseinknek.

A mesterséges intelligenciával felturbózott asszisztens folyamatosan figyeli a diskurzusainkat, és adott esetben nemcsak válaszlehetőségeket javasol (pl. köszönöm, nincs mit, később beszélünk stb.), de a korábban feldolgozott információk alapján emlékeztet a megbeszélt találkozóinkra, vagy ha épp szóba kerül az evés, akkor azonnal felajánlja az ételrendelés lehetőségét a delivery.com alkalmazás segítségével. A folyamathoz ki sem kell lépni a Messengerből, hiszen a rendelés mellett a fizetés is simán elvégezhető a csevegőappból.

JÁTSSZUNK EGYÜTT!

Végezetül nem marad frissítés nélkül a szórakozás, azaz a játékok szekció sem. A Facebook adatai szerint az elmúlt 90 napban másfél milliárdszor indítottak el játékot a csevegőben, így abszolút van igény arra, hogy az alkalmazás ezen a téren is tovább fejlődjön.

Ezen a téren a legnagyobb újdonság a Rich Gameplay, amit kifejezetten úgy terveztek, hogy körökre osztva játszhassunk, épp amikor az időnk engedi: már nem kell egyedül szórakoznunk, akár egy barátunkkal is összemérhetjük a tudásunkat, csak ki kell választanunk egy játékot, aztán jöhet a versengés, hogy egy adott pályán melyikünk az ügyesebb, és azon sem lepődnénk meg, ha villámgyorsan megjelennének olyan klasszikus lehetőségek is, mint a sakk.

MÁSODIK ESÉLY

A Facebook ad egy újabb esélyt a nem túl népszerű QR-kódoknak is. Ha például ellátogatunk egy koncertre vagy valamilyen sportrendezvényre, akkor az ott kihelyezett kör alakú grafikus kódokat a csevegőapp kamerájával beolvashatjuk, hogy egy Messengerbe épített bot segítségével ismerhessük meg a részleteket vagy a legfrissebb információkat az eseménnyel kapcsolatban.

Az új QR-kódot bármilyen üzlet felhasználhatja a saját céljaira, sőt testre is szabhatják őket, így akár az is megoldható, hogy a bot a beolvasás helye alapján nyújtson speciális információkat. Egy üzletlánc esetében például simán megoldható, hogy a kód feldolgozása után ne általános adatokat kapjunk, hanem kilistázza annak a boltnak az aktuális akcióit, ahol éppen tartózkodunk.

EGY ALKALMAZÁS MIND FELETT!

A Facebook célja a Messenger 2.0-val elég egyértelmű: azt szeretnék, ha minél többször használnánk a csevegőalkalmazást, és ha már elindítottuk, akkor ne is lépjünk ki belőle, hiszen a beszélgetés mellett most már rengeteg másra is használható.

Vagy használható lesz valamikor, hiszen hazánkban még a játékok sem érkeztek meg a Messengerbe, az M asszitens szintén nem elérhető, és biztos kell egy kis idő, mire nálunk is elérhetővé válik a Messenger 2.0, a valóban hasznos chat bővítmények elterjedéséről nem is beszélve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik