Tech

Szitakötő-robot hibridet fejleszt egy amerikai cég

24.hu
24.hu

2017. 01. 30. 15:22

A Draper kutatócsapata egy szitakötő-robot hibrid megalkotásán dolgozik, amely a tervek szerint drónként működik majd. A szakértők a rovarokat egy apró, hátra erősíthető eszközzel irányítanák, melyek az élőlények idegsejtjeit stimulálják.
Korábban a témában:

A neuronokat befolyásoló szerkezetek az idegrendszer azon területeire lesznek hatással, melyek a rovarok mozgását szabályozzák. A kifinomult mérnöki munka kivitelezéséhez azonban először az állatok idegsejtjeit kell átalakítani.

A szakértők ezért a szitakötők neuronjainak működését egy olyan gén hozzáadásával változtatják majd meg, amely alapvetően a szemben található, és a fény érzékeléséért felelős.

Ez után a kutatók vékony optikai szerkezeteket, úgynevezett optódákat helyeznek majd a rovarok idegrendszerébe, melyek képes lesznek fényhatások segítségével stimulálni a motoros neuronokat, ezzel pedig lehetőség nyílik az élőlények irányítására.

Mivel a hagyományos optikai szálak túl merevek és nehezek, és nem alkalmasak az idegsejtek körüli meghajlításra, a fejlesztésben használt optódákat az élő drónokra egyedileg kell megtervezni.

Jesse J. Wheeler, a DragonflEye projekt orvosbiológiai mérnöke szerint a programnak köszönhetően egy teljesen új, apró légi járművet alkothatnak meg, amely sokkal könnyedebb és észrevehetetlenebb lesz, mint bármely másik ember által létrehozott szerkezet.

Ez a rendszer kitolja az energia-hasznosítás, a mozgásérzékelés, az algoritmusok, a miniatürizálás és az optogenetika határait, mindezt egy olyan kicsi eszközben, melyet egy rovar visel

– tette hozzá a szakember.

Az apró szerkezetet úgy tervezik meg, hogy hátizsákként illeszkedjen egy szitakötőre, igaz, a tudósok úgy gondolják, idővel más rovarokra is átszabhatják majd a rendszert. Nem ez az első alkalom, hogy az állati biológia és a robotika találkozott, korábban például csótányokba ültetett nanorobotokkal vették át a bogarak feletti irányítást.

A repülő rovar-robot hibrideknek számtalan felhasználása lehet, igaz, erkölcsileg talán kissé kétes a technológia. A tervezők mindenesetre elsősorban békés célokra használnák a fejlesztést, például növények beporzására – ez különösen fontos feladat, hiszen manapság rengeteg helyen okoz problémát a beporzást segítő rovarok hiánya. Igaz, talán valamivel egyszerűbb lenne a természetes beporzók megóvása, semmint a helyettesítése.

A szitakötők emellett felderítő funkciót láthatnak el, melyben valószínűleg sokkal jobbak lesznek, mint az ember alkotta drónok. A hibridek elkészítéséhez szükséges optódák – pontosságuk és rugalmasságuk miatt – pedig az orvostudományban hozhatják el az áttörést, felhasználásukkal új terápiák kidolgozására nyílhat lehetőség.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.