Tech

Animáció készült a népszerű drón aerodinamikájáról

24.hu
24.hu

2017. 01. 18. 12:26

Egy kvadrokopter drón aerodinamikája igen egyedi, egyetlen más repülő eszközére sem hasonlít. Ezt a NASA szakemberei által létrehozott animáció is bizonyítja.
Korábban a témában:

A különleges szerkezet működéséről a NASA Ames Kutatóközpontjának tudósai készítettek animációt. A Szilícium-völgyben található intézet szakemberei a legújabb képalkotó technikák valamint számítógépes modellezés segítségével hozták létre az átalakított DJI Phantom 3 aerodinamikáját szemléltető felvételt.

A videón látható eszköz egy igen népszerű akkumulátoros kvadrokopter, amelyet gyakran használnak légi fotók elkészítéséhez. A Phantom X-alakban elhelyezkedő négy rotorja segítségével emelkedik el a földtől, meglehetősen nehéz tárgyakat is képes felemelni.

Az új animációval a NASA szakemberei azt szerették volna bemutatni, hogy miként áramlik a levegő, és miként változik annak nyomása a szerkezet propellerei körül repülés közben. A videón a légáramlatokat az ezüstös vonalak, míg a nyomást a piros és kék régiók jelölik – előbbi szín a magas, míg utóbbi az alacsony légnyomású területeket mutatja.

Amellett, hogy az animáció jól néz ki, még haszna is van. A szakértők ugyanis bíznak benne, hogy az elemzéssel megkönnyíthetik a jövő drónjainak megtervezését. A kutatók úgy gondolják, minél jobban feltérképezik a szerkezetek repülésének aerodinamikáját, annál megbízhatóbb eszközöket tudnak majd létrehozni.

A jobb tervezésnek köszönhetően jelentősen növekedhet a szerkezetek tolóereje, ez pedig azt jelenti, hogy a jövőben sokkal nagyobb teherbírású drónokat gyárthatnak. Az sem lehetetlen, hogy az aerodinamika alaposabb megértésével az eszközök jellegzetes zúgásának hangerejét is csökkenteni tudják majd.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.