ekg (ekg, )
Tech

Az ember szívveréséből is lehet jelszó

24.hu
24.hu

2017. 01. 19. 15:19

Kutatók egy csoportja egészen új módszert fejlesztett ki arra, hogy megvédje a páciensek elektronikus egészségügyi nyilvántartásban szereplő adatait.
Korábban a témában:

A Binghamton Egyetem valamint a New York-i Állami Egyetem kutatói olyan technológiát hoztak létre, amely a szívritmus alapú jelszórendszerre épül.

Zhanpeng Jin, a Binghamton Egyetem mérnökinformatikusa szerint a tradicionális titkosítási módszerek összetettségük valamint magas költségük miatt nem alkalmasak a telemedicinába és a mobil egészségügyben való bevezetésre. Az új ellátási rendszerek viszont fokozatosan váltják fel a klinikai egészségügyet, éppen ezért lenne szükség egy olyan biztonságos felületre, ahonnan az orvosok gyorsan beszerezhetik a szükséges információkat.

Jin kutatócsapatával arra jutott, erre a feladatra egy EKG-alapú elektronikus biztonsági rendszer tökéletes lenne.

A bevett titkosítási eljárások sok esetben igen költségesek, ráadásul egy ilyen algoritmus létrehozása komoly informatikai szakértelem mellett is időigényes. A Binghamton Egyetem kutatói emiatt most a kódoláshoz nem valamilyen számítógépen előállított jelrendszert, hanem a kísérletben résztvevők EKG-hullámait használták fel.

Mivel az emberek szívizom-összehúzódása egyedi, az ekkor keletkező elektromos feszültség mértéke is igen változatos. Éppen ezért az EKG-hullám mindenki esetében más és más, tehát a görbe alkalmas az egyéni titkosításra.

Az EKG-jel az egyik legfontosabb és leggyakoribb paraméter, amelyet begyűjtenek és elemeznek, hogy felmérjék a páciens egészségét

– állapította meg Jin.

A kutató hozzátette, azzal, hogy a klinikák rögzítik, majd az elektromos rendszerbe is feltöltik ezeket az adatokat, nekik csak annyi feladatuk marad, hogy kóddá alakítsák a hullámokat. Éppen ezért a szakértő szerint a titkosítás során nem keletkeznek megterhelő pluszköltségek.

Könnyen elképzelhető, hogy a jövőben a beteg saját szívverése válhat majd a védett egészségügyi adatai jelszavává.

Az új rendszert Jin és kollégái egy korábban kidolgozott módszer alapján hozták létre. Akkor a szakértők az emberek agyának egyedi lenyomatát használták fel jelszóként ahhoz, hogy épületekbe és számítógépekbe léphessenek be.

Jin szerint kutatásuk egy új biztonsági rendszer megteremtése, valamint a személyre szabott egészségügy fejlesztése szempontjából is rendkívül hasznos.

Bár a módszer igen ígéretesen hangzik, azért lehetnek problémák a megvalósítással. Az évek során ugyanis az öregedés vagy a betegségek miatt változhat a páciensek EKG-hulláma. A kutatók következő célja éppen ezért az, hogy olyan rendszert dolgozzanak ki, melyek figyelembe veszik ezeket a változókat.

(Via: Science Daily)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.