Tech

Digitális Jólét Alapcsomag: kérdeztünk, válaszoltak

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 10. 26. 12:01

Az olcsó, felzárkóztató internetcsomagról szóló közlemény homályos pontjairól megkérdeztük az illetékes szervezetet. Kaptunk ugyan választ, de még ez sem jelent túl sokat.

Ahogy azt néhány napja megírtuk, a kormány január elsejétől szeretné elindítani a Digitális Jólét Alapcsomag nevű kezdeményezést, tehát tulajdonképpen egy (részben) államilag szabályzott árú és tartalmú internet-előfizetési csomagot, amelynek bejelentése viszont még viszonylag kevés konkrétumot tartalmazott. Annyit lehetett tudni, hogy a program leginkább azokra céloz, akik eddig szinte, vagy egyáltalán nem interneteztek Magyarországon, ezért például olcsó lesz, havidíja “legalább 15 százalékkal alacsonyabb a jelenleg elérhető legolcsóbb konstrukcióénál”.

A műszaki adatokról (le- és feltöltési sebesség, minimálisan garantált sávszélesség, vezetékes illetve mobilnetes konstrukció is beletartozik-e), valamint az ár pontos meghatározásáról (területenként változó a szolgáltatók ott elérhető árai szerint, minden szolgáltató saját árazásához képest számolt, vagy a legolcsóbb magyarországi árhoz viszonyított összegről van-e szó) nem sok konkrétum szerepelt a bejelentésben, ezért kérdéseinket feltettük a Digitális Jólét Program illetékeseinek is.

Válaszolt a Titkárság

Először tisztázták, amit eddig is tudtunk:

A Digitális Jólét Alapcsomag bevezetése azoknak a polgároknak jelent segítséget, teremt lehetőséget, akiknek az internet-szolgáltatás áfacsökkentésének hatására csökkenő fogyasztói árak mellett is anyagilag gondot jelent az internet-előfizetés.

Megerősítették, hogy a Digitális Jólét Alapcsomag igénybevételének előfeltételeként az Alapcsomagra előfizetni kívánó természetes személy a megelőző egy évben ne rendelkezzen mobil internet előfizetéssel, illetve vezetékes internet előfizetés esetén az adott lakcímen legalább egy éve ne legyen internet-előfizetés. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy azok vehessék igénybe az Alapcsomagot, akik eddig még nem rendelkeztek internet előfizetéssel, viszont a Digitális Jólét Alapcsomaggal be tudnak lépni az internethasználók világába. A Digitális Jólét Alapcsomag minden magyarországi szolgáltató kínálatában 2017. január 1-jétől lesz elérhető, de a pontos tartalmáról még egyeztetnek a vállalatokkal.

Az árakkal kapcsolatban egy kicsit sikerült pontosítani:

A Digitális Jólét Alapcsomag a tervek szerint legkevesebb 10-15 százalékkal lesz olcsóbb az egyes szolgáltatók kínálatában már szereplő legkedvezőbb internet-hozzáférési előfizetési díjaknál (ahogy Ön fogalmazott, minden szolgáltató saját legolcsóbb csomagjához képest szolgáltatónként lesz 10-15 százalékkal olcsóbb az Alapcsomag).

Ez tehát azt jelenti, hogy egy mozgó árról lehet szó, más lesz tehát az Alapcsomag ára a Diginél, a UPC-nél, a Telekomnál és így tovább, ahhoz képest, hogy náluk mennyibe kerül a legolcsóbb szolgáltatás.

A műszaki tartalmáról azonban a jelek szerint még maga a Digitális Jólét Program sem tud konkrétat. Ennyit írtak:

A tervek szerint korszerű, megfelelő letöltési és feltöltési átlagsebességű, illetve minimálisan garantált sávszélességű csomag lesz.

Érdekes megfogalmazás. A korszerű és megfelelő még elvileg jelenthet akár egy viszonylag valóban elfogadható, munkára és kommunikációra elegendő sávszélességet, ám a “minimálisan garantált sávszélességű” egy kissé homlokráncolósan hat. A szolgáltatóknál ugyebár minden csomagnál egy átlagos fel- és letöltési sebességet hirdetnek, de a kisbetűs részben ott figyel az, mennyit garantálnak ebből, ez általában jóval kisebb szám, mint a csomag nevében szereplő. A “minimálisan garantált” jelentheti azt, hogy mondjuk hiába lesz az Alapcsomag elvben egy 10/5 megabites le- és feltöltési sebességű konstrukció, ha a garantált sebesség csak 1/0,2 megabit lesz. Meglátjuk.

Viszont az jó hír, és nagyjából konkrét válasz, miszerint

Digitális Jólét Alapcsomag a tervek szerint mind a mobil internet, mind a vezetékes internet előfizetésekre kiterjed.

A Digitális Jólét Program szerint a kormány novemberben szeretné benyújtani az Alapcsomag bevezetéséről szóló javaslatokat a Parlament elé, onnantól remélhetőleg még többet tudunk majd.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.