Tech

Digitális Jólét Alapcsomag: kérdeztünk, válaszoltak

Az olcsó, felzárkóztató internetcsomagról szóló közlemény homályos pontjairól megkérdeztük az illetékes szervezetet. Kaptunk ugyan választ, de még ez sem jelent túl sokat.

Ahogy azt néhány napja megírtuk, a kormány január elsejétől szeretné elindítani a Digitális Jólét Alapcsomag nevű kezdeményezést, tehát tulajdonképpen egy (részben) államilag szabályzott árú és tartalmú internet-előfizetési csomagot, amelynek bejelentése viszont még viszonylag kevés konkrétumot tartalmazott. Annyit lehetett tudni, hogy a program leginkább azokra céloz, akik eddig szinte, vagy egyáltalán nem interneteztek Magyarországon, ezért például olcsó lesz, havidíja “legalább 15 százalékkal alacsonyabb a jelenleg elérhető legolcsóbb konstrukcióénál”.

A műszaki adatokról (le- és feltöltési sebesség, minimálisan garantált sávszélesség, vezetékes illetve mobilnetes konstrukció is beletartozik-e), valamint az ár pontos meghatározásáról (területenként változó a szolgáltatók ott elérhető árai szerint, minden szolgáltató saját árazásához képest számolt, vagy a legolcsóbb magyarországi árhoz viszonyított összegről van-e szó) nem sok konkrétum szerepelt a bejelentésben, ezért kérdéseinket feltettük a Digitális Jólét Program illetékeseinek is.

Válaszolt a Titkárság

Először tisztázták, amit eddig is tudtunk:

A Digitális Jólét Alapcsomag bevezetése azoknak a polgároknak jelent segítséget, teremt lehetőséget, akiknek az internet-szolgáltatás áfacsökkentésének hatására csökkenő fogyasztói árak mellett is anyagilag gondot jelent az internet-előfizetés.

Megerősítették, hogy a Digitális Jólét Alapcsomag igénybevételének előfeltételeként az Alapcsomagra előfizetni kívánó természetes személy a megelőző egy évben ne rendelkezzen mobil internet előfizetéssel, illetve vezetékes internet előfizetés esetén az adott lakcímen legalább egy éve ne legyen internet-előfizetés. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy azok vehessék igénybe az Alapcsomagot, akik eddig még nem rendelkeztek internet előfizetéssel, viszont a Digitális Jólét Alapcsomaggal be tudnak lépni az internethasználók világába. A Digitális Jólét Alapcsomag minden magyarországi szolgáltató kínálatában 2017. január 1-jétől lesz elérhető, de a pontos tartalmáról még egyeztetnek a vállalatokkal.

Az árakkal kapcsolatban egy kicsit sikerült pontosítani:

A Digitális Jólét Alapcsomag a tervek szerint legkevesebb 10-15 százalékkal lesz olcsóbb az egyes szolgáltatók kínálatában már szereplő legkedvezőbb internet-hozzáférési előfizetési díjaknál (ahogy Ön fogalmazott, minden szolgáltató saját legolcsóbb csomagjához képest szolgáltatónként lesz 10-15 százalékkal olcsóbb az Alapcsomag).

Ez tehát azt jelenti, hogy egy mozgó árról lehet szó, más lesz tehát az Alapcsomag ára a Diginél, a UPC-nél, a Telekomnál és így tovább, ahhoz képest, hogy náluk mennyibe kerül a legolcsóbb szolgáltatás.

A műszaki tartalmáról azonban a jelek szerint még maga a Digitális Jólét Program sem tud konkrétat. Ennyit írtak:

A tervek szerint korszerű, megfelelő letöltési és feltöltési átlagsebességű, illetve minimálisan garantált sávszélességű csomag lesz.

Érdekes megfogalmazás. A korszerű és megfelelő még elvileg jelenthet akár egy viszonylag valóban elfogadható, munkára és kommunikációra elegendő sávszélességet, ám a “minimálisan garantált sávszélességű” egy kissé homlokráncolósan hat. A szolgáltatóknál ugyebár minden csomagnál egy átlagos fel- és letöltési sebességet hirdetnek, de a kisbetűs részben ott figyel az, mennyit garantálnak ebből, ez általában jóval kisebb szám, mint a csomag nevében szereplő. A “minimálisan garantált” jelentheti azt, hogy mondjuk hiába lesz az Alapcsomag elvben egy 10/5 megabites le- és feltöltési sebességű konstrukció, ha a garantált sebesség csak 1/0,2 megabit lesz. Meglátjuk.

Viszont az jó hír, és nagyjából konkrét válasz, miszerint

Digitális Jólét Alapcsomag a tervek szerint mind a mobil internet, mind a vezetékes internet előfizetésekre kiterjed.

A Digitális Jólét Program szerint a kormány novemberben szeretné benyújtani az Alapcsomag bevezetéséről szóló javaslatokat a Parlament elé, onnantól remélhetőleg még többet tudunk majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik