Tech

Életmentő szerepben a “Baywatch” drónok

A német vízimentők drónokat rendszeresítenének a bajba került fürdőzők kimentésére.

A drónok menők, gyorsak, sokoldalúak, nem kevés gondot okoznak, mégis egyre több területen látják meg bennünk rejlő lehetőségeket. Ok, a szörfölős drón egyelőre a többség számára elérhetetlen, van azonban olyan terület, ahol nagyon is jól jöhet egy távirányítható, gyors és mozgékony légi jármű.

A drónok lehetséges életmentő szerepét a német DLRG, azaz az élet- és vízimentésre szakosodott társaság mutatta be pár nappal ezelőtt, amihez a Microdrones drónjait használták. A szimuláció során egy bajba jutott fürdőzőt mentettek ki a vízből, amihez a cég egyik speciálisan erre felkészített járművét használták.

Az eseményen készült videó jól illusztrálja, hogy mennyivel gyorsabban lehet segítséget nyújtani egy drónnal, még akkor is, ha ez egy önműködően felfújódó mentőpárna bedobását jelentette a vízbe. A DLRG szakemberei szerint ez mégis sok, esetben éppen elegendő lehet ahhoz, hogy megmentsenek egy életet.

A tapasztalatok szerint egy felnőtt 60, egy gyermek pedig 30 másodperc alatt képes belefulladni a vízbe, ami azt jelenti, hogy az észleléstől számítva rendkívül kevés ideje van a vízi mentőknek a segítségnyújtásra. A DLRG azon dolgozik, hogy rendszeresíthesse ezeket a drónokat, amelyeknek a közvetlen életmentésen túl felderítői, és adatrögzítési feladatai is lennének a jövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik