Tech

Véletlenül háborút robbantott ki a Facebook

A Facebook kedvességből felcserélte egy nemzeti lobogó színeit, ám azt nem tudta, hogy mindez eléggé súlyos másodlagos jelentéssel bír.

Nem túl ritka látvány, hogy idegen országok hazánk lobogóját összekeverik az olaszokéval, és a színek fordítva jelennek meg rajta. Aki nagyon “nemzethy” érzelmű, az talán megbántódik, míg mások csak megvonják a vállukat, viszont akad olyan ország, ahol a színek fejre állítása egészen más jelentéssel bír, mint a magyar-olasz esetben. Ilyen például a Fülöp-szigetek.

A Facebook kedveskedni szeretett volna a Fülöp-szigeteknek, és a Függetlenség Napjára készített egy bannert, melyet a felhasználók szerte a világon megoszthattak a közösségi oldalon, ezzel éltetve a szabadságot. Ám valami homokszem kerülhetett a gépezetbe, mert a színek fordítva szerepelnek a lobogón, és ez a történelmi hagyományok szerint azt jelenti, hogy a Délkelet-Ázsiában lévő ország éppen háborúban áll. Tehát a banneren is látható piros-kék elrendezés fegyveres konfliktust, míg a kék-piros a békés együttélést jelenti.

A felhasználók gyorsan észlelték a problémát, és jelezték is azt az oldalnak, így a Facebook hamarosan javította a bakit, illetve elnézést kért az érintettektől azért, mert jelképileg háborúba taszította a szigetállamot. “Nem volt szándékos, és elnézést kérünk”, írta a cég a sajtóközleményében, melyet a The Philippine Star is megjelentetett. “Nagyon fontos számunkra a Fülöp-szigeteken lévő közösség, és arra törekszünk, hogy összekössük az embereket a Függetlenség Napján. Hibáztunk”.

Szerencsére azonban ez csak egy programozói baki, és nem valós szituáció, így vélhetőleg az érintett ország közösségi oldalt használó népe nem botránkozott meg túlzottan, és nem ragadtak azonnal fegyvert, gondolván, hogy a Facebook többet tud az aktuális állapotokról, mint ők maguk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik