Tech

Az Uber is önvezető autókat fejleszt

Az Uber sem akar kimaradni az önvezető autók fejlesztésének versenyéből, és előrébb tart, mint azt sokan gondolnák.

Az Uber túl nagy cég ahhoz, hogy a globális működését az itthoni, kőkorszakot fenntartani igyekvő próbálkozások érdemben befolyásolják, így amíg mifelénk egyes érdekcsoportok habzó szájjal követelik a betiltását, közben a cég teljes mellszélességgel beszáll az önvezető autók fejlesztésének versenyébe. Olyannyira, hogy már azt is megerősítette, Pittsburgh utcáin találkozhatnak a járókelők a fejlesztés jelenlegi eredményével.

Az Uber egy Ford Fusiont (amit Európában leginkább Mondeóként ismernek) alakított át a célnak megfelelően, így kapott radart, lézerszkennereket, illetve kamerákat, de mindez nem ment volna, ha nem segít be a projektbe a Carnegie Mellon University. Mindez jól jellemzi azt a trendet, hogy egyre több autógyártó és technológiai cég alakít partnerséget annak érdekében, hogy beszálljanak az önvezető autók fejlesztésének versenyébe, avagy mondhatjuk úgy is, hogy ezen a téren “a nemzetközi helyzet: fokozódik”.

uber onvezeto

A Google igen előrehaladott állapotban jár a saját projektjével, de a Tesla sincs lemaradva, illetve erőteljesen dolgoznak a kínaiak is, és ahogyan ők, úgy az Uber is azt tűzte ki céljául, hogy mihamarabb utcára kerüljenek a saját sofőrtelen autói, melyek akár öt percen belül is a címen lehetnek, miután valaki leadta a rendelést. Ez már csak azért sem elérhetetlen, mert a nagyobb városokban máris teljesült ez a követelmény, hiszen a statisztikák szerint a várakozási idő alatta van az ötperces limitnek.

Ám az Uber számára a bevétel optimalizálása szempontjából mégis az lenne a fontos, hogy a sofőrök kikerüljenek a járművekből, ugyanakkor arra kíváncsiak lennénk, hogy mindez miként befolyásolná a mérleget, hiszen attól a pillanattól kezdve viszont a cég magának kell, hogy üzemeltesse a járműveket, amire eddig nem kellett költenie. Mindenesetre még az is lehet, hogy a következő taxistüntetésen már az is téma lesz, hogy a sofőr nélküli autózás az ördögtől való. Ja, és tiltsák be az illegális tevékenységet!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik