Tech

Drónokat térít el egy fiatal magyar hacker

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 05. 05. 08:00

Az egyetemista más etikus hackerek mellett élőben is bemutatja, hogyan lehet átvenni a drónok irányítását.

Jövő héten rendezik meg az idei Ethical Hacking konferenciát Budapesten – az eseményen olyanok vesznek részt, akik folyamatosan küzdenek a különféle rendszerek és szolgáltatások biztonsági rendszereivel, és azon dolgoznak, hogy valamilyen kiskaput, sérülékenységet találjanak ezeken. Viszont a rendezvényen persze nem azok a hackerek jelennek meg, akik a tevékenységükkel lopni, zsarolni vagy visszaélni szeretnének, épp ellenkezőleg: az etikus hackerek feladata pont az, hogy ők fedezzék fel előbb a biztonsági réseket, és ezzel segítsenek azokat befoltozni, mielőtt egy valóban rosszat akaró “kollégájuk” találja meg a lehetőséget és visszaél vele.

Az eseményt egy tehetségkutató is megelőzte, hiszen egyre többször kerülnek ki kifejezetten ügyes hackerek a fiatalabb generációból. A győztes a Trentói Egyetemen tanuló Szabó Márk, aki a május 12-ei eseményen egy drónt fog térdre kényszeríteni, pontosabban hekkelése révén átveszi az irányítását. A biztonság és adatvédelem szakos hallgató házi feladatként kapta, hogy vizsgáljon drónkódot, ekkor fedezte fel, hogy a WiFi-alapú irányítást alkalmazó eszközök esetében a biztonság sokadrangú kérdés volt a fejlesztés során.

A wifin keresztül irányítható drónok általában nyílt hálózaton kommunikálnak, s többnyire nélkülöznek mindenféle titkosítást vagy jelszavas azonosítást. Márk előadásában néhány netről is letölthető program segítségével tör majd be a már lebegő drónba, majd root jogosultságot szerez a fedélzeti számítógépén, s végül a tulajdonos nevében küld irányítási parancsokat.

A további előadások és programok között lesz olyan is, amikor egy pendrive-on található rosszindulatú kód visszafejtését mutatják be, vagy azt járják körbe, mik a legnagyobb veszélyek egy cég biztonságára (és igen, kifejezetten sokszor maguk az alkalmazottak). Az Ethical Hacking konferenciát május 12-én rendezik meg a Lurdy Moziban.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

On 20.07.2017 more than 10000 people protested in front of the presidential palace in Warsaw against the ongoing process of changing the judicial system of the country. - NO WIRE SERVICE - Photo: Jan A. Nicolas/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.