Tech

Végy egy képet, rontsd el és kész a művészet

A glitch a modern, éles és szép képek, tökéletes zenék korában olyan, mint a 80-as évek végének csillogó-villogó pop-rockja után berobbanó Nirvana vagy Nine Inch Nails. Itt a hiba ugyanis direkt van.

Glitchnek technikai vagy IT-köznyelvben a pillanatnyi technikai hibákat hívjuk és ahogy a jobb szavakkal szokás, ez is magára vette számos szubkultúra hordalékát és (át)értelmezését. Glitchnek számít például az, ha egy képet nem képszerkesztőben, hanem hangvágó szoftverrel nyitnak meg (például ilyen az ingyenes Audacity, akit érdekel az ötlet, tanulmányozza itt a bővebb magyarázatot), beleszerkesztenek, újra elmentik képként és megpróbálják megnézni. Az eredményként kapott kép természetesen színeiben és felépítésében több léket kap és ez a glitch art szerint elismerésreméltó, a „rontás” ugyanis kézzel készült, értékelendő művészeti tevékenység.

Ez például egy macskaglitch, amelyen még éppenhogy látszódik a kísérleti alany.
Ez például egy macskaglitch, amelyen még éppen látszódik a kísérleti alany.
És ez is egy macska, csak az ún. Delauney triangulation nem tett az egészségének túl jót.
És ez is ugyanaz a macska, csak az ún. Delauney triangulation nem tett az egészségének túl jót.
Ez pedig a Rutt-Etra videoszintetizátor és egy macska találkozása a műtőasztalon.
Ez pedig a Rutt-Etra videoszintetizátor és egy macska találkozása a műtőasztalon.

Glitchnek számít a zajok, vagy szándékosan máshogy „félreszólaltatott” hangszerek alkalmazása is. A circuit bending elnevezésű szubkultúra tagjai azzal szórakoznak, hogy a régi, hangokat is kiadó gyermekjátékokat forrasztanak újra, extra potmétereketkat, kötéseket, forrasztásokat applikálnak rájuk, így lesz egy egyoktávos, apró gyermekzongorából zajokkal és recsegéssel operáló kísérleti eszköz.

A labda persze, és ezt a legnagyobb elismeréssel mondjuk, messzire gurul, így kerülhetnek ide Ryoji Ikeda ritmikus, magasfrekvenciás hangelemekből összerakott, matematikai és információtechnikai elméletben bővelkedő anyagai (aki hajlamos az epilepsziára, kérjük inkább ide kattintson, ez a változat ugyanis látvány nélkül prezentálja a hangot) legalább annyira, mint a The Glitch Mob furcsa és első hangzásra nem feltétlenül várt breakjei, amelyekre interjúkban sokszor elmondják: megmutatják a hallgatóságnak, milyen lesz a jövő hiphopja.

A glitch tehát, ahogy rájöhettünk, nem egy könnyen behatárolható művészeti forma, látványban pedig legalább annyira erős, mint amennyire hangzásban is – az azonban biztos, hogy a hibát ölelik fel és jelölik meg a legjobb esztétikai minőségként. És amennyire szembejöhetnek velünk a Facebook glitch-csoportjaiban hihetetlenül értékelhetetlen, felfoghatatlan, általános rajzórán is biztos bukást jelentő anyagok, legalább annyi minőségi képmanipulációra is bukkanhatunk. Így hát egy idő után adott a kérdés: mivel tudjuk képeinket glitchelni, ha szeretnénk egy könnyedebb péntek délután úgy kinézni, mint egy halom egymásra dobált háromszög vagy a pillanat, amikor kidugtuk a fejünket a szellemképes VHS-horror alól?

Hyperspektiv

Elsőként a legaktuálisabb appal kell hogy kezdjük: 2016 januárja például arról szólt az Instagram egyes szögleteiben, hogy elöntötték a pszichedelikusra effektezett, széttekert, élénkre színezett, nem igazán finoman szólva szügyigglitchelt videók a feedet – például ez.

A video posted by Blue Stahli (@blue_stahli) on Jan 24, 2016 at 1:45pm PST

Az app, amely erről tehet, Hyperspektiv néven fut és már csak azért is izgalmas, mert fejlesztőcsapatában ott tudhatjuk a The Glitch Mob csapat egyik tagját, Justin Boretát is. Az app iOS alapú (Androidos változat „majd valamikor” érkezik), videót és képet egyaránt képes glitchelni, meglepően erős, nem igazán olcsó hatású végeredményeket dob. Persze, aki jártasabb a Photoshopban, egy kávé után megcsinálja ugyanezt és ennél jóval többet, de azoknak, akik egy jobb avatarért nem akarják megtanulni a pixelhasítás alapjait, azoknak ez tökéletes lesz.

Böngésző: a legrosszabb időcsapda

Ha böngészőben futtatható glitchert keresünk, akkor első körben az Airtight Interactive demóit ajánljuk, amelyekkel zavarbaejtően hosszú ideig el lehet szórakozni, kedvencünk a Rutt-Etra videoszintetizátort emuláló, 3D-ben is forgatható démoni gépezet és az ImageGlitcher, amellyel nyitóképünk is készült. Kikerülhetetlenek Snorpey demói is, közülük talán a Delauney triangulationt alkalmazó, a teljes képet elháromszögesítő változatot kedveljük a legjobban, de a webcamünk képét valós időben darabokra effektező Getmosh is garantáltan el fogja vinni időnk egy jó részét.

Mobil és PC

Ha mobilra vagy PC-re keresünk glitch alkalmazásokat, kezdjük a tematikus gyűjtőoldalakkal: Glitchet oldalán nemcsak appokat, hanem glitchelméleti anyagokat és programozási segédleteket találunk, az iPhone- és iPad-tulajok pedig a docpop.org iOS-es applistáját fussák át, amit egészítsenek még ki az Appcrawlr javaslataival. Az Android-tulajok rosszabbul járnak (ahogy sajnos zenei vagy grafikai appoknál általában szoktak), az ő helyzetüket szerencsére a Decim8 és a Glitch! menti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik