Tech

A karácsonyi szánt is robotok húzzák

Drónok, robotok, mesterséges intelligenciák mindenhol: 2015-ben már Rudolf, a rénszarvas helyét is átvették a gépek.

Garantálja a felvont szemöldököt a Boston Dynamics karácsonyra időzített videója. A Google robotikai fejlesztéseiért is felelős cég a nagyközönség előtt BigDog nevű robotjával vált ismertté: ez az a négylábú, fej nélküli, nagy teherbírású és stabilitású modell, amelyet a cég még a DARPA-nak, a Pentagon védelmi fejlesztéséért felelős ügynökségének fejlesztett. A BigDognak aztán lett kistestvére is, ami a keresztségben a Spot nevet kapta – vele kapcsolatban robbant ki az a robotetikai botrány, ami szerint szó szerint oldalbarúgással tesztelni egy modell stabilitását több mint vitatható.

A Boston Dynamicsot viszont ez nem hatotta meg: december végi videójukban három karácsonyi rénszarvasnak öltöztetett Spottal (pontosabban: egy húzóval és két kísérővel) szereltek fel egy karácsonyi szánt. Az enyhén pattogó járásmód és az ünnepi zene kombinációja sem hatotta meg a kommentelőket: a videóhoz érkezett kommentek között alig találni ugyanis kedvelző reakciót. A legtöbben a fejünk felett lógó gépuralmat emlegetik, illetve azt, hogy a Boston Dynamics eredetileg katonai fejlesztésekben utazott, tehát egy szánhúzó fegyver korántsem annyira szívderítő látvány. Az, hogy a rénszarvasoknak nincsen fejük, már szinte elhanyagolható apróság amellett, hogy igen sokan jegyzik meg az alig félperces anyagra, hogy hátborzongató.

Várjuk a robotmacskákat, hátha azokkal nagyobb szerencséje lesz az emberiségnek. Bár ki tudja, hogy a dorombolás helyett milyen sikere lesz a halk berregésnek…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik