Tech

Kukac az almában: veszélyben az Apple számítógépek

Szakértők kiszámolták annak az esélyét, hogy egy rosszindulatú program utat talál egy Mac OS X-et futtató eszközre.

Augusztusban egy malware-rel való nem kívánt találkozás valószínűsége 3 százalék volt a Mac felhasználók körében: ez alacsonynak mondható, összehasonlítva a Windowst használók 21 százalékos fertőzési kockázatával. Ha azonban ezt az arányt a potenciális incidensek számává konvertáljuk át, a probléma már nem olyan jelentéktelen: a Kaspersky Security Network adatai szerint egy aktív internetező évente legalább tízszer találkozik rosszindulatú programokkal a Mac OS X-et futtató gépén.

A legismertebb Mac OS X malware-ek közé tartozik a Callme backdoor, amely távoli hozzáférést tesz lehetővé a rendszerhez a kiberbűnözők számára. További funkciója, hogy ellopja a tulajdonos kapcsolatait: nagy valószínűséggel belőlük lesznek a későbbi áldozatok. Egy másik backdoor, a Laoshu egy megbízhatósági tanúsítvánnyal ellátott program, szerzői nyilvánvalóan felkészültek az AppStore-on keresztüli terjesztésére. A Laoshu funkciója, hogy percenként készít képernyőfotót az áldozat gépéről. Egy harmadik megemlítendő kémprogram, a Ventir titkos távoli vezérlő funkciókat kínál, és képes a billentyűleütések rögzítésére. Említést érdelem továbbá egy iPhone kémszoftver, valamint az első fájltitkosító vírus és az első Bitcoint lopó malware az OS X-hez.
 
A egyesült államokbeli és németországi felhasználók szembesültek messze a legtöbb támadással 2013-14-ben: ezekben az országokban közel 66000 incidenst észleltek. A listán található következő öt országban – Egyesült Királyság, Kanada, Spanyolország, Olaszország és Ausztrália – csupán 7700 incidens történt.

Íme néhány egyszerű tipp, amellyel fokozható a Mac-ünk biztonsága:
-A mindennapi tevékenységekhez készítsünk egy nem adminisztrátori felhasználói fiókot.
-Használjunk olyan webböngészőt, amely sandbox-ot tartalmaz, és amelynek biztonsági réseit azonnal javítja a fejlesztő.
-Távolítsuk el a gépről a külön programként futó Flash Player-t.
-Távolítsuk el a gépről a Java-t.
-Futtassuk szoftverfrissítést, és azonnal végezzük el a javításokat, amikor a frissítések megjelennek.
-Használjunk jelszókezelő programot az adathalász támadások kivédésére.
-Kapcsoljuk ki az IPv6-ot, az AirPort-ot és a Bluetooth-t, amikor nincs rá szükségünk.
-Titkosítsuk a teljes lemezt.
-Frissítsük az Adobe Reader legújabb verzióját.
-Telepítsünk egy megbízható biztonsági megoldást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik