Tech

Az Amazont érinti az eddigi egyik legnagyobb hackertámadás

24 millió ügyfél személyes információi kerültek illetéktelen kezekbe a Zappos.com online áruház rendszeréből.

Az 1999-ben alapított Zappos.com-ot még 2009-ben vásárolta meg (több mint egymilliárd dollárért) az Amazon – az online áruházban ruhát, cipőt és kiegészítőket lehet vásárolni.

A cég vezérigazgatója a vásárlóknak küldött, és a Zappos weboldalán közzétett e-mailjében azt írta, hogy a kibertámadás elkövetője a cég kentucky-i szerverein keresztül érte el a belső hálózatot. A Zappos.com valamennyi ügyfél jelszavát érvénytelenítette és szétküldte az új belépési kód beállításával kapcsolatos útmutatást.

A Zappos szerint a számítógépes betörő hozzájutott ügyfeleinek nevéhez, e-mail, számlázási és postai címéhez, telefonszámaihoz, a hitelkártyaszámuk négy utolsó karakteréhez és a titkosított jelszavukhoz – a teljes hitelkártya-számokat tartalmazó szerverhez azonban (állítólag) nem fért hozzá, illetve a jelszavaknak is csak a titkosított változatát sikerült letölteni.

A legnagyobb hackertámadás eddig a Sony PlayStation Networkjét érte tavaly áprilisban, amikor egy illetéktelen személy ugyancsak hozzájutott a felhasználók gyakorlatilag minden adatához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik