Tech

Nézd meg, ki látja az adataidat

A közösségi oldalakon az adatvédelmi beállításokkal valójában senki nem akar foglalkozni - kivéve ha két perc alatt elintézhető.


mypermissions.org

Sokat beszélünk az adatbiztonság fontosságáról, a megfelelő jelszavakról és PIN kódokról, arról, hogy nem szabad gyanús linkekre kattintani és arról is, hogy nem feltétlenül éri meg az indián nevünket megismerni, ha annak az ára egy lájk és minden facebookos adatunk.

Ennek ellenére a legtöbben úgy vagyunk az adatvédelemmel, hogy addig figyelünk rá, amíg elég a passzív hozzájárulásunk (például valamire nem kattintani), de máris más a helyzet, ha aktívan kellene érte tenni (például jelszavak módosítása, facebookos alkalmazások törlése).

Még ha rá is szánjuk magunkat, azzal kell szembesülnünk, hogy az egyszeri közösségi oldalon egyszerűen nincs kéznél az a gomb, ahol elvégezhetnénk a beállítások finomhangolását.

Épp ezt unta meg egy izraeli vállalkozó is, az internet szerencséjére pedig nyilvánosságra hozta megoldását, a mypermissions.org című oldalt, ahonnan egyetlen kattintással érhetjük el a legnépszerűbb közösségi oldalak azon lapjait, ahol beállíthatjuk, pontosan mely alkalmazásoknak engedélyezzük azt, hogy lássák az adatainkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik