Szórakozás

Dopeman: Próbálok a lófasznál kicsit többet tenni

Egy Mátyás téren parkoló kocsiban jelentette be, hogy elindul a józsefvárosi időközi önkormányzati választáson. Volt már alternatív köztársasági elnök, de persze inkább zenész. Vagy valami olyasmi. Dalszöveges villáminterjú Dopemannel, sok káromkodással.

Azt énekled valamelyik számodban, hogy: „Lopni, megyünk lopni.” Ezért indulsz a választáson?

Pityinger nem lopni megy!

„A telep csicskája” vagy „Magyarország rémálma” leszel?

Annak a Magyarországnak leszek és vagyok a rémálma, ami elnyomja az embereket. Most megmutatom, hogy egy csicskából is lehet valaki. Mondjuk, ezt mutattam egész életemben.

AkkorAz idő változik, de Dopeman marad, ugyanaz a ravasz, nyolcadik kerületi paraszt”?

Pontosan. Persze, Dopeman is változik, de továbbra is ravasz. És a nyolcadik kerületben indulok, szóval ugyanaz a paraszt is maradok.

Fotó: Kummer János
Fotó: Kummer János

Vagyis folytatódik az álmodozás: “Régen, mikor még kicsi pali voltam, mindig is a nagy dolgokat akartam.”

Az egész életem egy nagy dolog, hálás vagyok, hogy ezt élhetem. Az, hogy indulok az időközi önkormányzati választáson, elég komoly igény az engem szeretőktől. Ne csak a Facebookon menjen a fotelforradalmárkodás, hanem tett is legyen! Igaz, néhány „cselekményem” azért akadt, amivel az ellenzéki oldalra sodródtam. A cél, hogy legyen egy figura, aki a közéletben, a politikában egyenesen beszél, a frankót mondja, az emberek nyelvén szólal meg, az ő problémáikkal foglalkozik. Kell egy fickó, aki visszaad az embereknek.

„A becsületet vártam és az igazat kerestem, de nem találtam sehol, bele is törődtem.” Eszerint mégsem törődtél bele.

Változnak a dolgok. Semmihez nem ragaszkodunk, semmit fel nem adunk.

Dope-Coelho. Csodálatos! Van kampánycsapatod? „Mindenki tudja, mi az ő feladata, az egyik segít a tervezésben, a másik hazabassza az ellenséget, mert ő az ütő ember, a harmadik meg beszél a képviselőkkel.”

Ez jó! De itt még nem tartok.

Akkor az nem igaz, hogy „Ötven vagy hatvan pali d’ógozik alám”?

Nem. Még nem! Egyelőre ott tartok, hogy az összes nyolcadik kerületi, politikai tényezőnek megüzentem a videómban: támogassák az indulásomat. Segítsenek abban, hogy a nép embere a népért tehessen.

„Mint juhot a farkas, én becserkészlek, megnéznélek téged, te budai elit”?

Ez is így igaz. Persze nem haragszom a budai elitre, szerető kedvességgel fordulok feléjük, de ideje ráébredni, hogy a népért kéne cselekedni! Nem lehet csak az övék az ország. Azt persze egyelőre nem tudom, mire képes egy mezei önkormányzati képviselő, de próbálok a lófasznál kicsit többet tenni. Az biztos, hogy ha jön a lé, a felét utalom jótékony célra. Sokat kaptam ettől a kerülettől, vissza kell adni. De figyelj! Az a bajom, hogy szar az egész! Megy a kampány, hogy minden milyen jó, fejlődünk, erősödünk, aztán menj ki az utcára, nézz körbe! Már ott tartunk, hogy a gyerekek nemhogy írni, olvasni nem tudnak, még beszélni sem. A nép szegény és elbutított. És sajnos a szegénység meg a butaság kéz a kézben jár a gonoszsággal. Aki ezt okozza politikusként, halálos bűnt követ el.

Fotó: Kummer János
Fotó: Kummer János

„De hát ki lepődik meg ezen a kibaszott drámán, hiszen az utcákon az ma hétköznapi eset, hogy a Liszt Ferenc téren koldul egy gyerek.”

Vagy Újlipótban, ahol a boltom van. Bárhol. De a nyócban ennek vége lesz! Aztán, ha bejön a dolog, megyünk tovább. Olyan „jó” polgármestere, mint Kocsis Máté, én is lehetek ennek a kerületnek. Pláne, hogy én nem bejöttem a kerületbe, hanem a Szigony utcai lakótelepen, az ecetfa mellett nőttem ki a betonból.

Kicsoda Dopeman?

Pityinger László Budapest VIII. kerületében nőtt fel. Egy öccse és egy húga van.

 

Jogot szeretett volna tanulni, de nem vették fel. Dolgozott videótékában és volt piaci árus is, aztán 1996-ban közreműködőként és szövegíróként is debütált Ganxsta Zolee Jégre Teszlek című albumán.

 

A politika közelébe 2011-ben került igazán, amikor megjelent az azóta, – mondjuk így, kicsit kimúlt – Szolidaritás tüntetésén. Egy évvel később már az Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoport alternatív elnöke volt, amit aztán, ahogy ő mondja, azóta se vett el tőle senki.

 

2013. szeptember 29-én részt vett az Együtt–PM és szövetségesei rendezvényén, a szervezők ledöntötték az Orbán Viktort ábrázoló, hungarocell szobrot. Dopeman a Himnusz átdolgozását adta elő, majd belerúgott a szobor letört fejébe. 2014-ben a rendőrség garázdaság és nemzeti jelkép megsértése miatt gyanúsítottként hallgatta ki. 2016 novemberében mentették fel jogerősen. A jogerős végzés kihirdetését követően Pityinger László újságíróknak azt mondta: győzött az igazság, ugyanakkor ijesztőnek nevezte, hogy “az embernek a véleménynyilvánítása miatt a törvény elé kell járulnia”.

 

2017. február 8-án  bejelentkezett VIII. kerületi önkormányzati képviselőjelöltnek a közelgő időközi választásra.

 

42 éves, 8 nagylemeze jelent meg és számos zenekarnak írt számokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik