Szórakozás
Shygys (Array)

Szomjazom rád, mint esőre a préri – öt dolog, ami sokkal jobb volt a Shygys idején

Neményi Márton
Neményi Márton

ír, fotóz. 2015. 05. 29. 07:00

Nem kenyerünk az öreges óbégatás, de régen minden jobb volt. Mutatunk öt példát.

A telefon, mint az egyetlen kapcsolat a vágy titokzatos tárgyával

Könnyes szemmel a telefonod várom,
A fájdalom ajtaját magamra zárom.
(A lelkedbe zárj be)

Bizony, a telefonod. Hogy telefonálj. Nem ám, hogy rámmessengerezz, facebookchatelj, dobj egy mailt, vagy kommentelj a szelfim alá. Telefonálj, méghozzá vonalason, mert bizony 1998-at írunk, mobilja csak a faternak van, az is céges, a kezembe se adja, pedig van rajta kígyós játék is. A telefonálásnak márpedig tétje van, észnél kell lenni, rögtönözni, artikulálni, ez pedig nem könnyű, ha éppen a fájdalom ajtaját zártam magamra. Mégis így szép udvarolni. Ezt a gyerekeink már nem érthetik.

Az, hogy kiírják a tagok nevét a klipekben

Ezt nem is magyarázzuk, inkább idetesszük ezt a példaértékű videoklipet. Nekünk nagyon hiányzik, hogy mindig tudjuk, ki kicsoda.

Tisztességes metaforák

Jól áll neked ez a ritmus, baby!
Szomjazom rád, mint esőre a préri!
(Funky Love)

Nekem kukim van, neked nunid van? A feneked az én igazi gyengém?! Rázd meg a buládat és táncoljál, bébe??! Ez meg micsoda már? Hová tűntek a Michael Jacksonba oltott Petőfi Sándorok? A Csokonai Vitéz Mihály kottájából játszó Justin Timberlake-ek? Az Arany János nyelvén megszólaló Nick Carterek? Bizony, kiveszett a költőiség a mainstream magyar popzenéből, a szövegírók – már ahol egyáltalán van – egyszerűen elfelejtették az olyan és a mint szavakat. Csak a szex, a szex, meg a szipu. Az altervonalat meg hagyjuk, kinek van kedve fuldokolni a lila ködben?

Viszonylag kevés Photoshop

Shygys (Array)

Valódi fények, analóg fotográfia és legfeljebb némi retus a sötétkamrában – ennyi. A grafikus dolga akkoriban még csak az volt, hogy a fiúk mögé varázsolja az absztrakt hátteret és a meggyőző méretű és vastagságú, krómosan csillogó, háromdés hatású betűket. Nem az, hogy szebb embereket varázsoljon az eleve szép emberekből, kamaszok millióinak testképét zavarva ezzel össze. Beyoncé, Rihanna, Madonna, Kesha: tanulhatnátok a kilencvenes évek végi Shygystól!

Ez a mozdulat:

shygys (Array)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LISBON, PORTUGAL - MARCH 25: Head coach Bernd Storck of Hungary looks on during the 2018 FIFA World Cup Qualifying Group B match between Portugal and Hungary at Luz Stadium on March 25, 2017 in Lisbon, Portugal.  Rodrigo Cabrita / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.