Élet-Stílus

Gyere, szexeljünk a medencében, a klór úgyis megvéd!

nekem kukim van (Array)
nekem kukim van (Array)
Ha önnek gyanús, hogy a cím akár igaz is lehet, olvassa el ezt a cikket. Ha nem, akkor is, mert olyan dolgok vannak benne, amikről eddig alig volt szó.

A magyar lányok a legszebbek, naná, kár, hogy tartanak a szextől, részben azért, mert senki nem mondta el nekik, hogyan kell biztonságosan csinálni, részben azért, mert a magyar fiúk vagy elmacsóskodják, vagy szintén szétparázzák az egészet – például, mert nekik sem mondta el senki. Nagyjából ez derül ki egy friss kutatásból, ami egyébként inkább csak a címében szól a magyarok szexuális félelmeiről, valójában egy védőoltásokban és fogamzásgátlókban érdekelt gyógyszerészeti cég megbízásából készült és a méhnyakrákot okozó, amúgy férfiakat is érintő HPV elleni védelemre hegyezték ki. Az eredményeket szerdán mutatták be Jakpucsek Gabriella vezényletével, celebek és szakemberek segítségével. Akárhogy is, a téma ettől még fontos, a nyolcszáz fővel készített, reprezentatív felmérés pedig tanulságos, hiánypótló és üdítően szókimondó. Lássuk a számokat: hogyan és miért (nem) szexel a magyar?

A legfontosabb: a megkérdezettek 33 százaléka mondta, hogy valamilyen szinten tart a szextől, azaz „van olyan szexualitással kapcsolatos dolog, ami gátlásokat ébreszt benne”. Hogy ez mennyire súlyos, nézőpont kérdése – felfoghatjuk úgy is, hogy

úristen, a magyarok harmada fél a szextől,

meg úgy is, hogy

atyaég, a magyarok kétharmada meggondolatlanul és gátlástalanul szexel,

elvégre jobb félni, mint megijedni nem?

De, de nem félni és nem megijedni még jobb. A szorongás mértékéről annyit, hogy a megkérdezettek csak öt százaléka árult el részleteket, a maradék 28 százalék, csak annyit mondott, van, amitől fél, de nem meri elmondani, hogy mi az – annak ellenére, hogy a felmérés természetesen névtelen volt. A nem válaszolás és a hazudozás egyébként is a hasonló kutatások – bocsánat – rákfenéje, árulták el a jelen lévő orvosok, ilyenkor például biztosan több férfi mondja be, hogy persze, használ óvszert, mint ahányan tényleg használnak. Na, de vissza a számokhoz.

A minta szerint a magyarok kilenctizedénél azért úgy-ahogy mégis rendben van a szex, 12 százalék azonban konkrétan lefagy, ha helyzet van, azaz szexuális averziótól szenved. Ennek fő tünete a szorongás, de gyakori a tiszta félelem, az izzadás, a rossz értelemben hevesen dobogó szív, de előfordul pánikroham, émelygés és ájulás is, mint a régi filmekben. Oka fele részben éppen a teljesítmény miatti félelem, azaz

azért nem tudunk szexelni, mert félünk, hogy nem tudunk szexelni.

Sokan azért izgulják túl, mert rég csinálták, van, ahol a kapcsolattal, és van, ahol a szereplők testképével van baj. 12 százalékuk a teherbe eséstől fél. Érdekes, hogy tíz éve még sokkal kevésbé volt téma a terhesség, nem gondoltak rá, csak akkor pánikoltak, amikor megtörtént – mesélte Belső Nóra pszichiáter. Most már félnek tőle, azaz képben vannak, a megoldást viszont láthatóan nem ismerik a párok, hiszen akkor nem szoronganának. A feszültségeket pedig csak szítja a gyerekellenes magyar intézményrendszer. „Ha egy olyan társadalomban élnénk, ahol semmi gond lenne, ha születik egy gyerek, és természetes lenne a 16 éves anyuka látványa, nem félnének. Tehát az egzisztenciális szorongás vetül ki a szexualitásra.”

A nem kívánt terhességtől inkább a nők félnek, „a férfiak talán úgy vannak fele, hogy legfeljebb lelépnek”, vetette fel Jakupcsek, de erre nem tért ki a felmérés. Arra viszont igen, hogy a férfiak inkább a szexuális úton terjedő betegségektől (angol, de itthon is elterjedt betűszóval: STD-ktől) félnek – az averzióban szenvedők összesen 19 százaléka. Erről egy jellemző furcsaság Tisza Tímea bőr- és nemigyógyásztól: a férfiak, akiknél alig van objektív kockázat – tehát óvatosak, monogámok, egészségesek – túlizgulják, akiknél pedig valós a kockázat, azok nem törődnek vele. „Nagyon sok betegünk évente négyszer-ötször jön vissza tripperrel, gombával, az óvszer őket nem érdekli, úgy vannak vele, hogy kapnak egy injekciót, aztán úgyis elmúlik”. A macsóskodás – tehát az a hozzáállás, hogy velük úgysem történhet komoly baj – egyébként is sokat árt, azzal együtt is, hogy a magyar férfiak nagyon meg tudnak ijedni. Azaz a szűréssel, megelőzéssel nem sokat vacakolnak, „ha megjelenik egy pötty a nemi szervükön, akkor bezzeg szaladnak hozzánk.” A nőknek egyébként könnyebb, nekik általában van saját nőgyógyászuk, akinek elmesélik, amit el kell, a férfiak viszont jobb híján a nemigondozóba mennek, ahol már a váróteremben olyan ülni, „mintha kitettek volna magukra egy táblát”. Ám stigma ide vagy oda, még mindig inkább ez, mint az urológus, oda végképp be nem teszik a lábukat.

Erről persze megint a tudatlanság tehet. A megkérdezettek ötöde még nem hallott a HPV-ről, és csak felük szerint vezethet halálhoz is. Harmaduk szerint csak a nőket kell beoltani ellene; 16 százalékuk szerint orális úton nem terjednek betegségek; tizedük-tizedük biztos benne, hogy a fertőzés csak spermával terjed, illetve, hogy aki tünetmentes, az biztosan nem beteg, sokak szerint a HIV-fertőzés csak a melegek betegsége, és a kedvencem:

a magyarok 7 százaléka biztos benne, hogy medencében kufircolni biztonságos, mert a klór megvéd.

Remélem, fölöslegesen, de azért ideírom: az előző mondatban minden állítás baromság. A HPV-ről még annyit, hogy a válaszadók negyede nem is hallott a vírus okozta nemi szervi szemölcsről, pedig minden tizedik magyaron kijön. Ha pedig fizikai tünet van, akár szemölcs, akár rákmegelőző állapot, már késő a védőoltás.

Nem baj, jobb későn, mint soha, majd az új iskolarendszer gondoskodik a felvilágosításról, ugye? Nem. Felmérés erről nem készült, de a szakemberek úgy látják, a magyar nőket sokkal inkább a Szex és New York világosítja fel, mint az iskolai védőnők, az osztálytermeket járó szexuálpszichológusok, vagy akár a szülők. A sorozatból vették például azt is, hogy addig nem fekszenek le a férfival, amíg az nem mutat egy negatív leletet a randin. A felvilágosítást finoman és ízléssel már óvodás korban el kell kezdeni, hiszen a gyerekek ekkor már pontosan tudják, hogy:

Ennek ellenére kiskamaszoknál próbálkozni is kész horror, de nem miattuk, hanem a prűd szülők és tanárok hibájából. „Persze, nem lehet beköltözni a családokba, de még az iskolákba bejutni is nehéz” – mondta Szőnyi György szülész-nőgyógyász. Volt, hogy egyszerűen elküldték, hogy nincs itt most erre szükség, volt, ahol beengedték ugyan, de „az igazgató kiszedette a csomagokból az óvszereket, mert az szexre buzdít, és annak egy iskolában nincs helye”. Aki amúgy nem prűd, az is fél a szülők támadásától. „Mi tizenhárom évesen megkaptuk a csomagot óvszerrel, lett is iszonyú botrány a családok jó részénél, egy hónapig állt a bál, a feldühödött szülők előszedtek mindenkit az igazgatóig bezárólag” – mesélte a szakértők között ülő énekesnő, Lola, aki egyébként felvilágosult, egészségesen gondolkodó nőnek tűnt, ez volt tehát a legszaftosabb sztorija. Szerencsére éppen arra járt a nála két kategóriával bulvárkompatibilisebb Cinthya Dictator, akit kérdezni is alig kellett.


Cinthya és Lola

„Nem tudom, mennyire hallottatok róla, de én alapvetően későn vesztettem el a szüzességem.” Cinthya (tényleg így kell írni a nevét – vagy ezt csak én nem tudtam?) ugyanis úgy gondolta, a szex a felelős minden rosszért a világban, mint például az erőszak meg a háborúk. Az apukája ráadásul mindig eltakarta a szemét, amikor bármi olyan ment a tévében, és ezzel is beleégett a lány lelképe, hogy a szex rossz. Mivel felnőni sem volt kedve, ezért pláne sokkoló volt neki végignéznie egy felvilágosító oktatóvideót.

Akárhogy is, a kis Cinthya végül felvilágosult, „kicsit túl is gondoltam ezt is”, mesélte, félt is tehát a szextől. Nem segített, hogy az anyukája folyamatosan szekálta azzal, hogy ezt a dolgot meg kell élni

„ha például orgazmusod van, kiabálj csak”,

amikor pedig összejött az első barátjával, folyamatosan kérdezgette, „megvolt-e már”. „Csináljátok csak, így sosem lesz rendes kapcsolat”, intette a lányát, akinek ezek után persze, hogy borzasztó volt az első szex. Cinthya amúgy eddig nem különösebben foglalkozott a HPV-vel, „inkátt a fej-nyaki régió és a nyirokrendszer kötötte le a figyelmem” (mint az Édes Élet című celebrealityből emlékezetes, Hodgkin-kórja volt), „de most akkor lehet, hogy már ma kérek egy időpontot”.

Kedves szülők! Könyörögve kérem önöket, világosítsák fel gyermeküket rendesen, vagy legalább hagyják, hogy megtegyék ezt tisztességes szakemberek. Kotonostul, mindenestül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik