Szórakozás

Újabb pert nyert devizahiteles

Jogerősen is pert vesztett az OTP egy domaszéki devizaadóssal szemben.

Egy jogerős közbenső ítéletben a Szegedi Ítélőtábla kedden érvénytelenítette a svájcifrank-alapú jelzáloghitelek kamatának egyoldalú módosítására lehetőséget adó pontot az OTP és egy domaszéki házaspár között létrejött szerződésben.

Szeghő Katalin bíró az ítélet indoklásában azonban elmondta, önmagában az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségének kikötése nem ütközik jogszabályba és nem tekinthető tisztességtelennek sem.


Szegedi Ítélőtábla  fotó: Iványi Aurél

Az adós és a bank 2005 nyarán kötött hitelszerződést. Ennek az ügyleti kamat és a kezelési költség egyoldalú módosítására lehetőséget adó pontja azonban nem felelt meg a jogszabályokban rögzített tartalmi követelményeknek, ugyanis nem sorolta fel részletesen, az ügyfél számára kellőképpen átlátható módon az okokat, hogy mikor és milyen mértékben módosítható a kamat. A tanácsvezető bíró hangsúlyozta, a szerződés ebben a formában lényegében arra adott lehetőséget a pénzintézet számára, hogy tetszése szerint bármikor változtathasson a kamaton, ezzel megbontva az ügyfelek közötti egyensúly elvét.

Elmeszelt bankok

A közelmúltban  több, bankkal kötött szerződést is megsemmisítettek, vagy korrigáltak bírósági ítéletek. Emiatt a bankok hajlamosabbak a megegyezésre a vitás kérdésekben:

Tucatnyi kamatmódosítás

Az adós a feleségével 11,45 millió forintnyi svájcifrank-alapú, 240 hónapos futamidejű jelzáloghitelt vett fel az OTP-től egy domaszéki építkezéshez. A változó kamatozású hitel kezdeti ügyleti kamata 2,49 százalék volt, ennek mértékét a bank azonban egyoldalúan, csaknem 6 százalékig emelte. Az OTP 2006 januárja és 2011 januárja között összesen tizenkétszer módosított a hitel kamatán, tizenegy esetben fölfelé.

Majdnem a felére csökkent a törlesztő

A közbenső ítélet eredményeként az adósoknak és a banknak úgy kell elszámolniuk egymással, hogy nem vehetik figyelembe az egyoldalú kamatmódosításokat. A peres felek követeléseinek elszámolása azonban hosszabb bizonyítást, feltehetően szakértő bevonását igényli, ezért volt szükség a közbenső ítélet meghozatalára.

Az adós számítása szerint a kezdetben 80-90 ezer forintos, majd időközben duplájára emelkedő havi törlesztőrészletük az ítélet nyomán 40 százalékkal csökkenhet.

Árfolyamgát mindenkinek

Jó hírt kaptak a minap azok a devizahitelesek is, akik már több, mint 30 napja  tartoznak a banknak. Nemcsak állami segítséget kapnak, elengedhetik a hitelük egy részét is.

Nyáron arról szóltak a hírek, hogy hiába nyer valaki pert a bankkal szemben, akkor is fizetni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik