Szórakozás

A világ legokosabb madara Szegeden

Hegyi-papagaj(960x640).jpg (Hegyi papagáj)
Hegyi-papagaj(960x640).jpg (Hegyi papagáj)

A nemzetközi törzskönyvi program keretében új fajjal bővült a Vadaspark gyűjteménye, egy olyan területről, amelynek egyedi élővilágát kevés állat képviseli a világ állatkertjeiben.

A nemrégiben kihalt óriási moák, azokra vadászó hatalmas sasok, talajon bóklászó papagájok és ősi gyíkok otthonának egyik jellegzetes és számtalan történet hőseként ismert lakója a hegyi papagáj, vagy, ahogy a maori elnevezése után ismertebb, a kea. A Déli-sziget déli, hűvös hegyvidéki erdeiben és alpesi régióiban él ez a nagytermetű madár (az egyedüli magashegységi papagájfaj), amelyet a többi papagájtól jól megkülönböztet egyedi, hosszú, görbe csőre.

Mindenevő, állati és növényi eredetű táplálékot egyaránt fogyaszt. Régi vita tárgya, hogy vajon megtámadja-e a nagyobb állatokat, köztük a juhokat? Bár rengeteg az anekdota ezzel kapcsolatban, hitelt érdemlő megfigyelés nagyon kevés volt. Úgy tűnik, ritkán előfordulhat, hogy hosszú csőrükkel megtépkedik a juhot, hogy hozzáférjenek a bőr alatti zsírrétegükhöz. Azonban ez nem vezethet közvetlenül az áldozatuk pusztulásához, azok többnyire vérmérgezésben, vagy a támadás elől menekülve, balesetben pusztulnak el. Mindenesetre az új-zélandi farmerek számára sokáig közellenségnek számított a kea, irtották is ennek megfelelően. Ma már mindössze körülbelül 5000 kea él vadon, jelenleg védelmet élvezve, bár évről évre fogyatkozó számban.

A legfőbb különlegessége azonban a madárnak nem az életmódja, hanem a rendkívüli intelligenciája. Minden tárgyat meg kell vizsgálniuk, esetleg szétszedniük, amivel találkoznak. Főhet a feje annak, aki meggondolatlanul keás területen parkol le az autójával, úgy nekilátnak szétszerelni azt! Természetesen a turistáknak ez a játékosság nagyszerű látványosság, a helyieket inkább bosszantják az általuk „hegyi bohócnak” nevezett madarak. A magatartáskutatók szerint nemcsak kíváncsiak, hanem jól oldják meg a különböző problémás feladatokat is. Az állatkerti tartásuk során figyelemmel kell lennünk a hiperaktivitásukra, mindig kell játékot, pontosabban játékokat biztosítani számukra.

A Szegedi Vadaspark gyermeknapi rendezvényén már találkozhatnak is a látogatók a keával, pontosabban egyikükkel a párból. Ikea, a Németországból érkezett hím ugyanis már túl van a karanténprocedúrákon, míg az Angliából érkezett tojó még nem. Ebből is kitűnik, hogy a Vadaspark egy párt fog együtt tartani a röpdében a ritka madárfajból, a sikeres szaporítás reményében. Jelenleg Magyarországon csak itt látható kea, amelyből a világ kb. 60 állatkertjeiben mindössze megközelítőleg 210 egyed él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik